Pride Art

Pride Art hyllet Kristin Gunleiksrud Raaum

Stian Tjernsmos verk skapte en verdig ramme rundt seremonien da Kristin Gunleiksrud Raaum mottok St. Olavs orden av første klasse. – Nåden er skeiv, sa Raaum i takketalen.

Den skeive kunstneren Stian Tjernsmo, som også er kurator i Pride Art, fikk æren av å stille ut sine verk i Kirkens Hus da Kristin Gunleiksrud Raaum ble utnevnt til ridder.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg er dypt takknemlig for denne utmerkelsen. Dette er en stor ære. Det er mange som har jobbet for at kirken skal bli mer åpen i mange år. At jeg får denne utmerkelsen, er en anerkjennelse av kirkens betydning i samfunnet og av arbeidet for å åpne kirken. Jeg vil sende en stor takk til Hans Majestet Kongen.

Det sier Kristin Gunleiksrud Raaum om utnevnelsen til Ridder av 1.klasse i St. Olavs Orden.

Hun har vært leder i Kirkerådet siden 2016 og var nestleder i fire år før dette. 11. april velges ny leder i Kirkerådet på Kirkemøtet i Trondheim.

– Raaum har gjort en solid innstas i kirkepolitikken i 15 år, og har med sitt personlige engasjement tatt nye og viktige initiativ for å knytte kirke og kultur sammen, sier preses Olav Fykse Tveit som var en av forslagsstillerne.

– Nåden er skeiv

Den skeive kunstneren Stian Tjernsmo som også er kurator i Pride Art fikk æren av å stille ut sine verk i Kirkens Hus da Raaum mottok St. Olavs orden, og dermed offisielt ble ridder av første klasse. Hun blir hedret blant annet for sitt arbeid for likekjønnet ekteskap og mot diskriminering i kirken.

Raaum får ordenen blant annet for sitt langvarige arbeid for å åpne kirken, og var en av initiativtakerne til Åpen folkekirke, som nå er det største partiet i Den norske kirke.

Åpen folkekirke var sammen med Skeivt kristent nettverk initiativtaker til søknaden til kong Harald, sammen med mange kristne organisasjoner og personer, inkludert preses Olav Fykse Tveit, som er øverste leder for den norske kirken.

Arne Grønningsæter representerte Åpen Folkekirke, og la vekt på Kristins betydning og engasjement for at kirken skal ha plass til alle. Til stede var også Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs, som var det første homofile paret som giftet seg i kirken i 2017.

I sin takketale fremhevet Raaum Pride Art og den skeive kunsten, og sa at den har ført til at hun har forstått at det er plass til alle i kirken, uansett hvor skeive og skakke de er. 

– Nåden er skeiv. Det er til og med plass til meg, med men min bakgrunn, sa hun, og viste til at hun er fraskilt og har giftet seg på nytt. 

– Det er en stor ære å få stille ut i Kirkens Hus i anledning at Kristin blir ridder, sier Stian Tjernsmo. Hans rundt 20 bilder av en Jesusfigur i alt fra fiskeslo og sand til bronse omgav den høytidelige seremonien og de 150 fremmøtte.

– Hun har gjort mye bra for oss, og forstått at det ikke er vi skeive kunstnere som skal tilpasse oss kirken, det er kirken som må tilpasse seg oss, sier Stian. Hans neste oppgave er å være kurator for Pride Arts store utstilling «Queer Ways» i Bodø i april.

Kristin Gunleiksrud Raaum fremhevet den skeive kunstens betydning til media.
Powered by Labrador CMS