Religion

Hedres av kongen

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum har vært en sterk og viktig støttespiller for lhbt-personer i kirken. Nå er hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

– Mitt kirkelige engasjement er både en kamp for de av oss som er skeive, men også en kamp på vegne av oss alle – selv om vi bare er litt skakke, sa avtroppende Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til Blikk i 2020. Her gikk hun i Pride-paraden i 2016 .Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Publisert

Kongen har utnevnt avtroppende Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum (62) til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes samfunnsnyttige innsats. Hun har vært leder i Kirkerådet i Den norske kirke siden 2016.

«Jeg er dypt takknemlig for denne utmerkelsen. Dette er en stor ære. Det er mange som har jobbet for at kirken skal bli mer åpen i mange år. At jeg får denne utmerkelsen, er en anerkjennelse av kirkens betydning i samfunnet og av arbeidet for å åpne kirken. Jeg vil sende en stor takk til Hans Majestet Kongen», sier Raaum om utnevnelsen.

Hun ble valgt til leder for Kirkerådet i 2016 fra Åpen folkekirke, og var nestleder i fire år før dette. 11. april velges ny leder i Kirkerådet på Kirkemøtet i Trondheim.

Slik ser ordenstegnet ut som Kristin Gunleiksrud Raaum får overrakt 19. mars som mottaker av St. Olavs Orden: Ridder 1. klasse

I 2010 begynte Raaum å jobbe for at homofile skulle kunne vies i kirken. Høsten 2020 vedtok Kirkerådet å opprette et eget lhbt-utvalg for å bedre situasjonen for ansatte og frivillige med lhbt-identitet i kirken.

Kirkerådet vedtok også at det skulle gjennomføres en arbeidslivsundersøkelse som kan belyse dagens situasjon for ansatte i Den norske kirke med lhbt-identitet. Samtidig skulle de utvikle et kurs- og samtaleopplegg for å øke kompetansen om spørsmål knyttet til lhbt, kjønn og seksualitet.

Takker Kim Friele

I et intervju med Blikk den gangen fortalte hun om årsakene til at hun hadde engasjert seg så sterkt i lhbt-spørsmålet.

«Det ene er at jeg har vært opptatt av temaet hele mitt liv. Det andre er at jeg vil ha en kirke som snakker slik om livet. Også om mitt liv. Jeg har erfart at med Kim Frieles arbeid, så ble det lettere for meg å leve oppreist i mitt eget liv.

Jeg er dypt takknemlig for Kim og Wenche og alle andre som har kjempet kjærlighetens kamp, og tenker at de har kjempet den kampen på vegne av oss alle om vi er skeive eller bare litt skakke eller hva vi nå er. Jeg har i mange år levd et liv der jeg ikke kunne snakke sant om hvem jeg var, og opplevde hvor ødeleggende det er å måtte lyve om hvem jeg er.»

Raaum som er gift med Johan Raaum, har to barn, et bonusbarn, og to bonusbarnebarn, sa til Blikk at hun er opptatt av at kirken skal bidra til at alle mennesker skal kunne snakke sant om hvem de er.

«De skal kunne stå rakrygget og oppreist, trygge i den de er ovenfor guds ansikt fordi løgnen om hvem man er ødelegger livskvaliteten. Å leve sant er en forutsetning for å kunne leve godt. Kirken kan ikke, må ikke og skal aldri bidra til å få mennesker til å lyve om hvem de er. Da begår kirken en synd. Derfor er mitt kirkelige engasjement både en kamp for de av oss som er skeive, men også en kamp på vegne av oss alle – selv om vi bare er litt skakke.»

Raaum mente at endringene i all hovedsak har blitt møtt veldig positivt innad i kirken.

«For noen er dette fortsatt veldig smertefullt. Det gjelder mange av dem med lhbt-identitet som bærer på mange sår og mange vonde historier, og så er det smertefullt for noen av dem som mener det er helt i strid med deres tro at det finnes to teologisk begrunnede syn i kirken, og ikke minst at man må ta konsekvensen av dem begge.»

Hun opplever en lettelse over å ha landet et spørsmål som har preget kirken i så stor grad i så mange år:

«Vi har nå fått til et vedtak som gir et rom, som ikke har vært der tidligere, for uenighet om dette spørsmålet. Det er fortsatt uenighet, men vi har funnet en måte å levere videre med den på, som de fleste syns er ok.»

Kansellisjef ved Det Kongelige Hoff, Mette Tverli, vil overrekke ordenstegnet, St. Olavs Orden: Ridder 1. klasse, til Raaum på et arrangement i Kirkens hus i Oslo, tirsdag 19. mars kl. 14. Arrangementet er åpent for alle som ønsker å delta.

Powered by Labrador CMS