Ingrid Frivold.

Bygger Pride-lavvo

Skeive samer får Pride-lavvo under sommerens Oslo Pride-festival. – Lavvoen skal være en arena for samisk tematikk og kultur, sier Ingrid Frivold.

Publisert

Skeive samer får Pride-lavvo under sommerens Oslo Pride-festival. – Lavvoen skal være en arena for samisk tematikk og kultur, sier Ingrid Frivold.

6. februar er samenes nasjonaldag. Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Dagen ble feiret for første gang i 1993.

I anledning samenes nasjonaldag slippes nyheten om en Pride-lavvo under sommerens Oslo Pride-festival.

Det er fortsatt fire måneder til Oslo Pride, men planleggingen er allerede i full gang.

Ingrid Frivold, samisk transaktivist og musiker, er i gang med å planlegge et prosjekt for å synliggjøre samisk skeiv tematikk og kultur.

Ved siden av Pride House på Youngstorget skal det i sommer settes opp en lavvo hvor det skal vises kunstutstillinger, arrangeres panelsamtaler, samt at det blir musikk og djs.

– Skeive samer har alltid vært en minoritet der de er. Oslo er en av de største bostedene for samer i Norge og lavvoen ved Pride House skal være en arena hvor skeive samer ikke nødvendigvis er i mindretall, sier Ingrid Frivold til Blikk.

En av kunstnerne som har vist interesse for å være med er den samiske fotografen Per Heimly.

– Han er kjent for å provosere med kunsten sin og fotograferer gjerne det vakre i det uskjønne og portretterer tabubelagte emner.

Bakgrunnen for datoen 6. februar som nasjonaldag er at det første samiske landsmøtet ble avholdt den 6. februar i 1917. I 2017 ble samisk et satsingsområde for Kulturrådet i anledning 100-årsjubileet for landsmøtet.

– Det er den økte synligheten av det samiske og en bredere interesse i ledelsen til Oslo Pride som gjør at dette prosjektet først blir til i år, sier Ingrid Frivold.

Oslo Pride arrangeres 14. – 23. juni.

Powered by Labrador CMS