Skeiv Verden. Foto: Reidar Engesbak.

15 år med Skeiv Verden

Fyller Kulturkirken Jakob i Oslo med skeiv kultur og musikk lørdag 12. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Det er torsdag ettermiddag og BLIKK er hos Skeiv Verden i Torggata hvor rundt regnet 60 personer i organisasjonens nettverk er samlet på den ukentlige Skeiv kafé.

Folk har benket seg rundt bordene for å spise middag sammen. Kafé- konseptet i seg selv er veldig enkelt. Hver uke samles en gjeng som handler inn og lager mat til de andre som oppsøker Skeiv Verden. Middagen handler om å møte likesinnede og om å dele historier, men også om å spre kunnskap ut i gruppa og invitere til ulike infomøter, om alt fra rusbruk til sikrere sex, samt språkkafé.

Et pustehull
Skeiv Verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lhbtiq-personer med minoritetsbakgrunn. Skeiv Verden startet opprinnelig som et prosjekt i regi av organisasjonen FRI, men ble i 2010 formelt stiftet som en selvstendig, religiøst og partipolitisk uavhengig organisasjon.

Tilbudene til nettverket har økt i omfang i løpet av de femten årene Skeiv Verden har eksistert. Ideen om å danne Skeiv Verden kom høsten 2002 under arbeidet med prosjektet «Homofil Innvandrerungdom», et informasjonsprosjekt med økonomisk støtte fra Barne- og familiedepartementet.

15 år senere er Skeiv Verden en ressursorganisasjon, møteplass og nettverksbygger.
– Mye av det som skjer her på Skeiv Verden fra dag til dag tror jeg mange ikke vet noe om, fordi det synes ikke, sier prosjektleder Selena Sefany og viser til alt fra bistand i møte med det offentlige, bosetting, krisehåndtering og mer.

Men Skeiv kafé er et pustehull hvor man kan legge bort problemer og i stedet sosialisere med andre.
– Det er sikkert noen som tror at vi kun møtes i samtalegrupper og at alt handler om problemer og lidelse. Det stemmer ikke. Skeiv kafé er et miljø og en trygg arena hvor man kan komme som man er. Man trenger ikke snakke med andre om man ikke har lyst. Man trenger ikke spise heller hvis man ikke har lyst. Folk er hjertelig velkommen, enten de er her i ti minutter eller i fire timer. Det er et lavterskeltilbud.

Skeiv kompetanse
Leder i Skeiv Verden, Bassel Hatoum, forteller at det kommer folk langveisfra til Skeiv kafé.
– De reiser også langt for å komme på språk kafé. Og det er et stort alderspenn i nettverket vårt.

Per i dag har Skeiv Verden seks ansatte, men ambisjonsnivået er høyere enn hva som er mulig.
– Behovet er stort og det er mange frivillige som stiller opp. Frivillige som også tilhører målgruppen vår. De gjør en enorm innsats, men vi strekker ikke til med hensyn til hva vi skulle ønske vi kunne få til, sier Sefany.

Skeiv Verden jobber også med informasjonsarbeid utenfor nettverket.
– Vi har prosjekter hvor vi drar ut til mottak for å skolere og informere ansatte og beboere om Skeiv Verden og tilbudene våre, samt om utfordringene skeive migranter og flyktninger møter. Det er et arbeid Skeiv Verden har gjort i mange år og nå blir vi godt mottatt, takket være at vi har klart å sette oss selv på dagsorden, sier Bassel Hatoum til BLIKK.

Nettverket er mangfoldig, fra mindreårige enslige asylsøkere til voksne migranter.
– De fleste finner Skeiv Verden selv, gjennom sosiale medier, via venner eller fordi vi har vært et sted og gitt informasjon.

Skeiv Verden. Foto: Reidar Engesbak.

Fest og jubileum
I Skeiv Verdens nettverk er det ikke skjebner, men mennesker med drømmer, håp og ikke minst evner.
– Dette er mennesker som har mye å bidra med. Folk som er ressurssterke innen mange felt, sier Hatoum og viser til at Skeiv Verden har egne fotografer, grafisk designere og filmregissører. Det er ferdigheter organisasjonen har bruk for når de nå skal lage jubileumsfest.
– Det er viktig for oss å lage en jubileumsfest for alle, både nettverket vårt og andre som vil feire med oss. Festen er gratis, universelt utformet og vi har rekruttert artister og underholdning fra eget miljø, sier Selena Sefany.

Lørdag 12. oktober inntar Skeiv Verden Kulturkirken Jakob i Hausmannsgate 14 i Oslo. Her loves det en flott feiring med skeive artister og underholdning. På scenen står blant andre Frida Marida, som lover en konsert med miljøfokus og spennende multimedia-effekter. Pedro Antonio Sanchez Vavik og Sofia Su byr på et spennende show som kombinerer Shibari-bondage og dans, mens dj Roza og dj Brighteyes sørger for musikk til dansegulvet.

Hani Assaf som Frida Marida. Foto: Reidar Engesbak.

Flyvende haier
BLIKK møter Hani Assaf også kjent som artisten Frida Marida på Skeiv kafé og han er travelt opptatt med å forberede opptreden han skal ha på jubileumsfesten.
– Jeg skal synge på seks ulike språk og sliter med å lære meg tekstene akkurat nå, forteller han.
– Det kan bli syv språk også. Akkurat nå jobber med å lære meg en sang på portugisisk. Det går nok bra sier han og forteller at han gleder seg til å ta i bruk akustikken i Kulturkirken Jakob.

– Det er så høyt under taket der og musikken løftes opp. Jeg skal bruke hele rommet når jeg opptrer og det blir visuelle effekter, sier han, uten å avsløre for mye.
– Jeg skal fokusere på klimakrisen og kan røpe at det blir flyvende haier i Kulturkirken Jakob denne kvelden ... Mer vil jeg ikke si om det.

Hani Assaf har vært i nettverket til Skeiv Verden i flere år og roser organisasjonen.
– Jeg fant et trygt miljø og fikk mulighet til å utvikle meg som menneske og som artist. Uten Skeiv Verden hadde jeg aldri orket å stå i alle utfordringene jeg møtte som ny i Norge, sier Hani Assaf til BLIKK.

Oppdatert info og program finner du her: Skeiv Verden 15 års jubileum

Skeiv Verden 15 års jubileum, lørdag 12. oktober, kl. 21, gratis, Kulturkirken Jakob, Hausmannsgate 14, Oslo.

Powered by Labrador CMS