Kunst

Skeiv gerilja på Kunstnernes hus

Den skeive kunstnerduoen Pauline Boudry og Renate Lorenz besøker Kunstnernes hus i Oslo med «Walk Silently in the Dark Until Your Feet Become Ears».

«Walk Silently in the Dark Until Your Feet Become Ears»
Publisert

Pauline Boudry og Renate Lorenz fra Berlin har jobbet sammen siden 2007, og produserer installasjoner, filmer, performance og skulpturer. I de senere årene har de vært interessert i forholdet mellom bevegelse og motstandspraksiser. Deres samarbeidspartnere er koreografer, dansere og musikere som de har vært i langvarig dialog med om synlighetens voldelige historie og patologiseringen av kropper, men også om vennskap, glamour og motstand.

I samarbeid med fem dansere og koreografer har Pauline Boudry og Renate Lorenz utviklet filminstallasjonen «Les Gayrillères» for Kunstnernes Hus. Filmen viser en koreografi for en skeiv gerilja.

360 grader

Ved å bevege seg sammen, og falle inn og ut av en felles rytme, eksperimenterer danserne med ulike former for samhørighet. Uavbrutt i 360 grader følger kameraet dansernes bevegelser, og samspillet mellom lys og mørke, synlighet og usynlighet er sentralt.

Å være i lyset, å være synlig, er en politisk forutsetning for å kunne kreve rettigheter. Samtidig har skeive og annerledes kropper ofte blitt satt i søkelyset med det formål å bli gransket og overvåket. Retten til å ikke synes, og til å kontrollere ens egen grad av synlighet, ligger i kjernen av verket.

Opprør mot det patriarkalske

Filmens tittel er hentet fra Monique Wittigs banebrytende feministiske roman «Les Guérillères» (1969), der en gruppe kvinnelige krigere gjør opprør mot det patriarkalske samfunnet. I Boudry og Lorenz’ adapsjon formidler koreografien både gleden over fellesskap og fortvilelsen over politiske tilbakeslag; volden som utspiller seg i offentlige rom og innskrenkingen av rettigheter som autoritære regimer utøver.

Utstillingen inneholder også en serie skulpturer som skaper bevegelse mellom universene i og utenfor skjermen og mellom de to utstillingssalene – mellom lyd og lytting, mellom dansen som fortid på skjermen og de besøkendes samtidige bevegelser i utstillingsrommet. Hår, kjeder, mikrofoner og dansegulv ser ut til å ha frigjort seg fra skjermen og søkt tilflukt som abstraherte kunstobjekter i den hvite kuben.

«Walk Silently in the Dark Until Your Feet Become Ears», Kunstnernes hus, Oslo, 10. November til 25. februar. Info: Kunstnernes hus

 

 

Powered by Labrador CMS