Litteratur

Sveriges lesbiske krimdronning

«Krimlesende lesber har vært utsultet i århundre», sier Tina Frennstedt. Nå er hun ute med ny bok om den lesbiske etterforskeren Tess Hjalmarsson.

Tina Frennstedt var en Sveriges fremste kriminalreportere. Som forfatter skriver hun fiksjon basert på uoppklarte forbrytelser fra virkeligheten.
Publisert

 Uoppklarte forbrytelser fra virkeligheten, en lesbisk etterforsker med turbulent privatliv og troverdige skildringer av politiets arbeid har vært en suksessoppskrift for den svenske krimforfatteren Tina Frennstedt (54).

Nå er hun aktuell med boka «Sista bilden» i hjemlandet, som ennå ikke er kommet i norsk oversettelse.

Hun lot seg inspirere av ekte kriminalsaker da hun debuterte med «Forsvunnet» i 2019. Boka ble kåret til «Årets krimdebut» i Sverige og dermed var hjulene i gang. Parallelt med utgivelsen av den tredje tittelen i 2021 ble det klart at produksjonsselskapet Anagram, som står bak «Den tynne blå linjen», skal utvikle bøkene til TV-serie. 

I «Sista bilden» er handlingen lagt til København og Österlen, og også denne gangen er den inspirert av to virkelige hendelser. Som vanlig er det den lesbiske Tess Hjalmarsson som jobber i Sveriges Cold Case-gruppe, som må til pers.

For Frennstedt er det helt naturlig at hovedkarakteren i bøkene hennes er lesbisk.

«Jeg tror det blir best å gjøre det som ligger en nærmest når man skriver. I tillegg er det behov for en skikkelig bra og stødig skeiv politi i krimverden. Krimlesende lesber har vært utsultet i århundre», sier Frennstedt til svenske QX.

Selv har Frennstedt mange år som krimreporter bak seg, og hun har fulgt mange såkalte «cold cases».

«Jeg har sett hvordan uoppklarte saker har påvirket omgivelsene, spesielt på små steder. Naboer, venner, skolekamerater, politi, alle var engasjerte. Vi har alle et behov for å komme oss videre, legge saker bak oss. Men det skjer ikke med uoppklarte saker. Det strider mot vår rettferdighetssans at det går en morder løs», sier Frennstedt.

 

Powered by Labrador CMS