TilbakeBlikk

Sex med ei jente for første gang

Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: Sex med ei jente for første gang.

Publisert

Hvordan er det å ha sex med ei jente for aller første gang? Blikk har snakket med tre unge kvinner om deres seksuelle debut.

Fra arkivet

Denne saken sto på trykk i Blikk nr. 11, 2015.

Kvinne, 22

Det var en sein høstkveld i september, og jeg hadde rukket å bli 14 år. På det tidspunktet hadde jeg allerede fått min første datamaskin og hadde egen konto i det nye chatteprogrammet MSN. Der hadde jeg holdt kontakten med ei tre år eldre jente som jeg ble kjent med på en sommerleir året før. Jeg visste godt at jeg bare likte jenter, men aldri hadde jeg fått denne typen oppmerksomhet før! Denne høstkvelden hadde jenta reist på besøk til meg fra et annet fylke, og vi hadde lagt oss. Som tenåringer flest gikk praten raskt over på sex. Det føltes nytt og spennende å snakke om noe så privat med noen på denne måten. Plutselig lå vi inntil hverandre og sekunder etterpå hadde hun satt seg over meg. En absurd glede. Ingen av oss hadde insinuert at noe skulle komme til å skje mellom oss. Jeg visste ikke engang at hun likte jenter, men det måtte hun da altså ha gjort. Det var trygge omstendigheter, og alt skjedde heldigvis både naturlig og frivillig. Vi forble gode, om enn litt kleine venner, og det ble aldri noen romanse oss imellom. Vennskapet forsvant for øvrig også ved MSNs bortgang.

Kvinne, 27

Min første gang med en kvinne var et helvetes fyrverkeri. Jeg var 20 år gammel. Det var julaften, 17. mai og bursdag på en gang. Jeg husker jeg syntes jeg fortjente det, etter all den klønete og kjedelige sexen med hankjønn, veivende med kuken, på vill jakt etter noe vått eller tørt å kyle den inn i. Jeg skal ta min del av skylden, altså, men kuk mellom puppene på en knirkete seng på Ios ga meg bare ikke det samme kicket som den deilige kvinnen på den myke sengen i Gamle Oslo. Vi hadde tatt noen drinker, bare en av dem sammen. Jeg takket ja til invitasjonen om å bli med den fremmede kvinnen hjem. Vi kom inn døren hos henne og hadde kledd av hverandre før døren ble smekket igjen bak oss. Det var fantastisk befriende. Vi kjente ikke hverandre, men seksuelt var vi i en dynamisk duett. Det er blant annet derfor jeg fortsatt har sex med henne.

Kvinne, 28

Jeg var 20 år og student. I klassen var det ei jente som var lesbisk. Hun var skikkelig kul og morsom. For hver dag som gikk ble vi litt bedre venner. Etter hvert merket jeg at hun kanskje hadde en liten greie for meg. Det var ikke noe stress for meg, det. Jeg var heterofil, og det hadde jeg vært hele livet, og sånn var det med den saken. Men plutselig begynte jeg å tvile på det og lure på om det kanskje kunne være sånn at jeg kanskje muligens hadde bittelitt lyst til å kysse henne? Så en dag etter skolen bestemte vi oss for å ta noen øl, bare hun og jeg. Vi lo masse og koste oss, og jeg tok meg selv i å flørte … Hun flørtet tilbake og jeg begynte å innse at i kveld kan det hende vi har sex. Jeg fikk akutt panikk og måtte løpe på do for å sjekke hvordan jeg så ut i speilet, om jeg hadde dårlig ånde, bustete hår, og så videre. Da jeg kom tilbake lurte hun på om jeg hadde lyst til å bli med henne hjem. Hun bodde tross alt mye nærmere skolen, og vi skulle på forelesning tidlig dagen etterpå. Alt jeg klarte å tenke på hele veien fra baren til leiligheten hennes, var at jeg ikke hadde barbert leggene ... Det var ikke før vi sto inne på kjøkkenet hennes at det gikk opp for meg at jeg aldri hadde hatt sex med ei jente før, og at jeg hadde null peiling på hva jeg drev på med. Selve kysset var mykt og fint. Jeg husker at vi gikk inn på soverommet etter det, og mens vi drev og kledde av oss klarte jeg halvveis å hviske: «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.» Heldigvis så kysset hun meg bare og sa at jeg bare måtte slapp av. Og etter det gikk ting ganske greit, selv om jeg til tider kjente på at jeg ikke hadde noen anelse om hva jeg drev med og hva som var opp, ned, høyre eller venstre.

– Lesbisk seksualitet devalueres

Sexolog Siv Gamnes har i over 20 år jobbet med fagområdet seksuell og reproduktiv helse ved Sex og Samfunn – senter for ung seksualitet i Oslo. Hun sier til Blikk at en seksuell debut alltid vil være nervepirrende uavhengig av seksuell orientering. Hennes erfaringer tilsier at lesbisk sex fortsatt oppfattes som mer tabubelagt enn homsesex og heterofil sex.

– Homofile gutter og homofil sex har i større grad vært omtalt og diskutert i samfunnet enn lesbisk sex. Den homofile sexen har vært og er ennå mer synlig i samfunnet vårt. Det tror jeg har ført til et hemmelighetskremmeri og at flere lesbiske venter lenger før de faktisk debuterer seksuelt med en kvinne. Jeg må imidlertid understreke at dette er erfaringer som jeg har gjort meg med mine lesbiske klienter, og ikke noe som er evidensbasert, sier Gamnes.

– Mine erfaringer viser at mange av de lesbiske har sex med en mann før de debuterer med en kvinne. Derfor er debutalderen blant lesbiske betraktelig høyere enn blant heterofile og homofile menn.

Ifølge Gamnes opplever et urovekkende høyt antall lesbiske at seksualiteten deres devalueres.

– Det virker som folk har mye lettere for å fleipe med og latterliggjøre lesbisk sex. Mens de homofile gutta ofte opplever de aggressive holdningene og volden, blir jentene mer direkte ledd av og ufarliggjort gjennom usynliggjøring og devaluering. Heldigvis går det framover, og det skjer stadig ting i positiv retning på denne fronten også, legger hun til.

Det vanligste spørsmålet som går igjen omkring lesbisk sexdebut, er hvordan man gjør det. Men her finnes det ingen fast, ifølge sexologen.

– Det jeg anbefaler er å gjøre litt research på forhånd og undersøke hva den andre liker. For noen vil det være en god idé å teste ut sexleketøy, mens det for andre er helt uaktuelt. Jeg anbefaler også å være i nuet og nyte det som skjer der og da. Det er viktig å ikke presse seg selv. Vær nysgjerrig, og gjør det som føles naturlig!

 

Powered by Labrador CMS