Urix

Black Eyed Peas står bak regnbuebråk i Polen

En nyttårskrangel raser i polsk politikk etter at gruppa Black Eyed Peas bar regnbuearmbånd i en direktesending på polsk tv.

Publisert

Black Eyed Peas var invitert til tv-kanalens nyttårssending, som samlet over åtte millioner seere, direkte fra Zakopane. Gruppas regnbuearmbånd har ført til sterke reaksjoner.

Opprinnelig skulle Mel C, kjent fra Spice Girls, opptre, men hun trakk seg i siste liten og begrunnet det med at en opptreden ville være i konflikt med miljøer hun støtter, som lhbt-miljøet.

Konserten med Black Eyed Peas fikk politikere til å reagere. En minister kalte regnbuestuntet skammelig.

Under konserten takket Black Eyed Peas-vokalist will.i.am det polske folket for deres «open hearts and minds», og for å ta imot flyktninger fra Ukraina. Han dedikerte konserten til minoritetsgrupper og ba videre om «unity, tolerance, understanding, oneness, respect, diversity and inclusion… That’s love.»

Hendelsen på direktesendt tv har ført til debatt i Polen, og en fullskala krangel mellom regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), og koalisjonspartiet Solidary Poland, som på sin side beskylte tv-kanalen for å promotere lhbt-perversjoner.

«Det er uakseptabelt», sier Anna Siarkowska i partiet Solidary Poland til nettstedet Interia.

Lov og rettferdighet-partiet forsøker nå å distansere seg fra regnbuestuntet. Da statsminister Mateusz Morawiecki (PiS) ble spurt om stuntet svarte han at han støtter familieverdier, men at han ikke vil begrense artisters rett til å uttrykke seg.

Stortingsrepresentant for PiS, Joachim Brudziński, uttalte at partiet er for frihet og at partiets medlemmer ikke bryr seg om folks seksuelle preferanser. Uttalelser som står i sterk kontrast til partiets linje med hensyn til lhbt-rettigheter. PiS var sentral da Polen opprettet lhbt-frie soner i 2019.

I januar i fjor kom nyheten om at Polen vedtok en omstridt «homopropagandalov», en lov som forbyr organisasjoner å formidle lhbt+tematikk i skolen. Loven ligner «homopropagandalovene» som tidligere har blitt innført i Russland og Ungarn. Den er en del av en større planlagt utdanningsreform og forbyr blant annet organisasjoner å dele ut eller formidle informasjon om lhbt+ på skoler i landet.

Powered by Labrador CMS