Urix

Solidaritetsmarkering med Ugandas skeive i London.
Solidaritetsmarkering med Ugandas skeive i London.

Uganda stenger skeiv støttegruppe

Publisert

NAVNET PÅ EN ORGANISASJON som jobber for å beskytte skeive i Uganda var hovedårsaken til at organisasjonen ble beordret stengt av landets myndigheter den 5. august. Organisasjonen heter Sexual Minorities Uganda (‘Smug’), og Ugandas nasjonale kontor for ikke-statlige organisasjoner påpekte først at organisasjonen ikke frivillig hadde registrert seg hos dem.

Deretter anerkjente de at organisasjonen tilbake i 2012 forsøkte å registrere seg, men fikk avslag fordi myndighetene opplevde organisasjonens navn som «uønskelig». Nå har altså organisasjonen fått ordre om å stenge med umiddelbar virkning, for ikke å ha registrert seg hos myndighetene. Representanter for organisasjonen har beskrevet ordren som «ren heksejakt» mot skeive ugandere fra myndighetenes side. Landets lovverk gir dekning for livstid i fengsel for «unaturlige forse- elser».

Offisiell statistikk fra landets politi avslører at 194 mennesker ble anklaget under denne loven i perioden mellom 2017 og 2020, hvorav 25 ble dømt. Leder for Smug, Frank Mugisha, er selv homofil og forklarer om stengningen av organisasjonen: «Denne heksejakten har sine røtter i systemisk homofobi. Myndighetene her behandler medlemmer av lhbt-samfunnet som annenrangsborgere og forsøker å slette deres eksistens helt.»

Begrunnelsen for å legge ned denne organisasjonen er også blitt brukt jevnlig til å lukke andre organisasjoner de siste årene, og flere rettighetsorganisasjoner, blant annet de som jobber for å styrke demokratiet, er også blitt stengt av myndighetene. Siden Smug ble opprettet for 20 år siden har de jobbet for Ugandas skeive, blant annet ved å forsøke å sikre tilgang til helsetjenester. Organisasjonen har også arbeidet med å beskytte skeive mot vold, blant annet i 2010 da de, med suksess, fikk gjennomslag for at en ugandisk dommer måtte beordre en avis til å stoppe publiseringen av bilder med navn på homofile menn – med overskriften «Heng dem».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS