Pride

Kjærlighet smelter is

19. februar går startskuddet for Vinterpride i Lillehammer, hvor stand up-komiker Jim Swann opptrer med showet «The End of the Rainbow».

Jim Swanns «The End of the Rainbow» er en forestilling som takler homofobi, kjønnspolitikk og historien om skeive rettigheter.
Publisert

Vinterpride i Lillehammer starter 19. februar og siden går det slag i slag til 25. februar med parade, pridefester, regnbuemesse og en rekke arrangementer. Årets tema er Love melts ice.

Tirsdag 20. februar setter Vinterpride fokus på det som omtales som USAs mest bannlyste bok, «Gender Queer: A Memoir» (2019) av Maia Kobabe.

Boka er «farlig» fordi Kobabe åpent og direkte forteller om sin egen normbrytende kjønnsidentitet og seksualitet. Boka kom ut på norsk på Måltrost forlag i 2023 og har sørget for mer begeistring enn rabalder blant norske lesere. Men hvordan var det å oversette den?

Redaktør, forlegger og utflytta dombæsing Sonja Dalseth har oversatt «Gender Queer» til norsk, og kommer til Lillehammer bibliotek og Litteraturhus, Kauffeldts plass 1 kl. 18.30, for å snakke med Kurt Ole Linn om boka, oversettelsesarbeidet og hvorfor det fortsatt er viktig å gi ut skeiv litteratur.

Pridekafé

Under hele festivalen arrangeres pridekafé på Hygge Restaurant & Bar i Nymosvingen 8. Samme sted arrangeres Vinterpride Eurovision kveld torsdag 22. februar. Det vil bli spilt Eurovision-slagere og det vil bli Melodi Grand Prix Quiz ledet av konferansier Kjell-Gunnar Berg Nilsen og Knut-Øyvind Hagen som er både artist, låtskriver og programleder i NRK.

Fredag 23. februar inviterer Vinterpride til Regnbuemesse i Lillehammer kirke kl. 18.

Kirkens Bymisjon, studentprest HINN, FRI-Innlandet og Vinterpride Lillehammer er med som arrangører sammen med Den norske kirke. Preken ved prestevikar i Gausdal, Trond Klaape, og Salmekameratene bidrar med sang og musikk sammen med Tim Collins.

Skeiv stand up

Samme kveld inviterer Stand Up Lillehammer og Vinterpride til humorshow med Jim Swann, som byr på forestillingen «The End of the Rainbow» på Fabrikken, Løkkegata 9.

Jim Swann holder en forestilling hvor han takler homofobi, kjønnspolitikk og historien om skeive rettigheter. Siden han debuterte i 2012 har han opptrådt på anerkjente Edinburgh Fringe Festival, samt Top Secret Comedy Club og Comedy Unleashed i Storbritannia.

Parade og Vinterpridefest

Lørdag 24. februar er den store paradedagen under Vinterpride. Paraden starter fra Fabrikken, Løkkegata 9 kl. 14. Deretter går ruta over Fåberggata og opp Løkkegata og inn i Storgata og til Pride Park i Søndre Park hvor det blir Paradeshow med artister og taler samt noen overraskelser.

Vinterpride avsluttes med stor fest på Hygge Restaurant & Bar, hvor det loves god musikk, pride-drinker og konsert med Vinterprides offisielle artist Adam, som selvsagt fremfører årets pridelåt «Welcome to Vinterpride».

For fullt program, se: Vinterpride Lillehammer på Facebook

Powered by Labrador CMS