Litteratur

Bannlyst skeiv tegneserie

Maia Kobabes selvbiografiske, prisbelønte og politisk fordømte tegneserie Gender Queer, har blitt tilgjengelig på norsk. I forbindelse med den norske utgivelsen vil forfatteren delta over videolenke på norske pridefestivaler.

Gender Queer: A Memoir omtales av anmeldere som en personlig fortelling og rørende og morsom veiledning for både unge i transformasjon og alle rundt dem.
Publisert

Gender Queer: A Memoir av Maia Kobabe er en selvbiografisk tegneserie der forfatteren beskriver sin egen vei gjennom selvidentifisering som først bifil og så ikke-binær. Tegneserieforfatteren beskriver både egne følelsesmessige utfordringer i forsøket på å navigere seg til en identitet hen føler seg hjemme i og relasjon til omgivelsene. Så vel som både skeivt og allment ungdomsliv med sine ups og downs relatert til identitet, kropp og seksualitet.

 Tegneserien omtales av anmeldere som en personlig fortelling og rørende og morsom veiledning for både unge i transformasjon og alle rundt dem.

 Skeiv tegneserieklassiker

 Oppmerksomheten til Gender Queer som opprinnelige ble gitt ut i begrenset opplag til lesere over 16 år, eksploderte etter American Library Association i 2020 nominerte den til en av ti bøker til Alex-prisen. Prisen gis til bøker skrevet av voksne som har en spesiell appell for lesergruppen 12 til 16 år.

 I dag er Gender Queer en av de mest omtalte og kontroversielle bøkene i USA de siste årene.

 Tegneserien har fått Stonewall-prisen, er en av New York Times-bestselgere og har tatt anmeldere med storm.

Heidi McDonald, Publisher’s Weekly, skriver blant annet at Gender Queer er en utrolig sympatisk selvbiografi om selvoppdagelse presentert som ren og elegant kunst og som burde bli en skeiv tegneserieklassiker.

 I tillegg til Norge er den utgitt i Frankrike, Spania, Italia, Tsjekkia, Nederland, Brasil, Portugal, Sør-Korea, Japan og Kina. Tegneserien har fått betydelige oppmerksomhet i internasjonal presse.

 Forbudt

 Temaet og eksplisitt seksuelle beskrivelser og frodig språkbruk har plassert tegneserien i sentrum for den amerikanske anti-lhbt+ kulturkrigen.

 I dag ligger den på andreplass som en av USAs mest innklagede bibliotekbøkene, og er forbudt i over 50 skoledistrikt.

 Sikret rettigheter

 Måltrost Forlags indieutgivere Bård Nannestad og Sonja Dalseth sikret seg like før jul rettighetene.

 – Vi er svært begeistret over å kunne gjøre denne perlen tilgjengelig for norske lesere. 

 «Genderqueer - En selvbiografi», som den kommer til å hete på norsk, bidrar ifølge utgiverne til å dekke opp manglende bredde i representasjon av skeive stemmer i litteraturen.

 – Som henholdsvis skeiv alliert og skeiv, vet vi at både voksne og unge lesere trenger informasjon og rollemodeller, sier Nannestad og Dalseth.

 Genderqueer er oversatt av Sonja Dalseth og Madsen Sparler. Lesere vil få mulighet til å lytte til tegneserieforfatteren Maia Kobabe blant annet på Zoom under Trondheim Pride i september. Forleggere og oversettere Bård Nannestad og Sonja Dalseth deltar på flere av disse arrangementene og på Kraft litteraturfestival den 10. juni.

 

 

 

Powered by Labrador CMS