Lanseringsklar Skråtekst

Skeiv Ungdom har 15 års jubileum i år. For å markere jubileet slippes antologien Skråtekst, med tekster, dikt og noveller. Lanseringen skjer fredag 15. november under Tromsø Arctic Pride.

Publisert Sist oppdatert

Skråtekst – skeive litterære stemmer

Antologi, 2019

Redaktører Madeleine Gedde Metz og Marte Mesna

Mer info: skråtekst.no og skeivungdom.no

Antologien Skråtekst er Madeleine Gedde Metz og Marte Mesnas hjertebarn.
– Vi så at det manglet en bok der unge skeive fikk snakke om seg og sitt liv.

Så da bestemte Madeleine Gedde Metz og Marte Mesna seg for å lage denne boka.
– Det er kommet en bølge av serier og ikke minst gode bøker med skeivt liv som tema i den senere tid, men vi tenkte «hva med alle de andre som skriver godt men ikke har gitt ut bok?» Denne underskogen ville vi gjerne høre fra, forteller redaktørene.

Prosjektet ble lansert under Skeiv Ungdoms tillitsvalgtkonferanse i Oslo i mars. Der var rundt regnet 60 tillitsvalgte fra hele landet samlet og de fikk Skråtekst-invitasjonen med hjem til sine lokallag.

I alt kom det inn 150 bidrag og etter en møysommelig prosess valgte Gedde Metz og Mesna, sammen med representanter fra Skeiv Ungdom, ut de søtten tekstene som er kommet med i antologien Skråtekst – skeive litterære stemmer.

– Var det lett å velge?

– Slett ikke, det var veldig mange gode og overraskende forskjellige tekster. Noen skriver dikt, andre framtidsfabler, eller de skriver om politikk - og alle har en unik stemme.

Madeleine Gedde Metz og Marte Mesna. Foto: Randi N. A. Bakke.

Mellom 16 og 33 år

«Mange av tekstene har vært rørende og spennende uten at de ble valgt, og vi oppfordrer virkelig de som ikke kom med, til å fortsette å skrive!»

Madeleine Gedde Metz og Marte Mesna.

Forfatterne som har bidratt med tekster er mellom 16 og 33 år, noen skriver for første gang, andre er mer erfarne. Redaktørene Gedde Metz og Mesna tror vi vil høre mer fra flere av dem i framtida.

– Definitivt! De som kom med skriver veldig bra, så det er det ingen tvil om.

Men hva med de som ikke kom med? Som med alle antologier har det vært nødvendig å tenke balanse, men redaktørene er enige om at det var flere enn de søtten tekstene som passerte nåløyet, som hadde vært gode nok til å stå på trykk.

– Det er en sårbar prosess å sende inn det man har skrevet selv, så vi har vært så omhyggelige og så kjærlige vi kan når vi har vurdert og svart de enkelte. Mange av tekstene har vært rørende og spennende uten at de ble valgt, og vi oppfordrer virkelig de som ikke kom med, til å fortsette å skrive!

Erfarne redaktører

At det var nettopp Gedde Metz og Mesna som tok initiativet til antologien, skyldes delvis at de jobber med litteratur som ansatt på henholdsvis Litteraturhuset og i Universitetsforlaget, men også fartstida begge har fra feministtidsskriftet Fett.

To representanter fra Skeiv Ungdom ble valgt ut til å sitte i bokas redaksjonsråd sammen med redaktørene, og bidro til utvelgelsen av tekstene i sommer.

Skråtekst har fått støtte av fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Stiftelsen Ord og Form. Antologien er gjennomført i samarbeid med Skeiv Ungdom.

Redaktørene håper at boka kommer inn under innkjøpsordningen slik at den blir sendt ut til alle landets biblioteker. Foreløpig er boka tilgjengelig via Skråtekst egne hjemmesider, hos Skeiv Ungdom og i utvalgte bokhandlere.

Lansering

Skeiv Ungdom inviterer til slippfest for Skråtekst fredag 15. november på Tromsø bibliotek kl. 18-19.30. Her kan du kjøpe boka og i tillegg høre noen av forfatterne lese sine bidrag.

Skråtekst – skeive litterære stemmer, antologi, redaktører Madeleine Gedde Metz og Marte Mesna, 2019. Mer info: skråtekst.no og skeivungdom.no

Powered by Labrador CMS