Lisbeth Eilertsen og Siri Lindstad.

VERSUS - Den skeive litteraturfestivalen

Skeive litterære dager ble første gang arrangert i fjor. Første helga i februar er initiativtakerne Siri Lindstad og Lisbeth Eilertsen klare med versjon 2 av Versus.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Versus – Skeive litterære dager, arrangeres for annen gang lørdag 1. og søndag 2. februar. Initiativtakerne er forfatter og journalist Siri Lindstad, som er arrangementsansvarlig ved Gjøvik bibliotek og kulturhus, og bibliotekar ved Fyrverkeriet bibliotek og kulturhus i Raufoss, Lisbeth Eilertsen.

Kjærlighet og mannlighet

Litteraturfestivalen starter lørdag 1. februar i Raufoss hvor Versus inviterer publikum til en samtale mellom Odd Klippenvåg og Åsmund H. Eikenes og Siri Lindstad.

Odd Klippenvåg er en etablert forfatter, med hele 23 bøker på utgivelseslista. I 2018 kom han med romanen «Et elskelig menneske», om Birger og Kjerand som finner hverandre i godt voksen alder. Åsmund H. Eikenes debuterte i 2019 med romanen «Håkon», om den ennå unge mannen som dras mellom tre menn. Kjærlighet, voksenliv og mannlighet er noen av temaene for samtalen.

Senere på dagen flyttes festivalen til Gjøvik bibliotek og kulturhus der forfatteren Rune Christiansen holder foredraget «Skumle, skarpe kvinner», som handler om kvinnelige kriminalforfattere i mellomkrigstida. Navn som Dorothy L. Sayers, Josephine Tey, Ethel Lina White, Georgette Heyer og C.L. Pirkis sto sterkt. Flere skrev under mannlig pseudonym, hadde mannlig hovedperson, eller det skeive lå mellom linjene på annet vis.

Samtale om Susan Sontag

Etterpå blir det en samtale om Susan Sontag (1933-2004), en av USAs fremste kritikere, essayister og forfattere, som aldri sto fram som lesbisk, og vegret seg imot å nærme seg både den feministiske aktivismen og homobevegelsen.

Kaja Schjerven Mollerin, kritiker, essayist og forfatter, har jobbet mye med hennes tenkning I 2016 ga hun ut boka «I denne verden. Om estetikk og etikk i Susan Sontags verk». Hvordan forstå Sontag, sett med et skeivt blikk, er spørsmålet som stilles i samtalen mellom Mollerin og Lindstad.

Etter samtalen holder Tone Hødnebø foredraget «Fra antikken til The L Word». Lyrikeren er Norges fremste oversetter av Anne Carson, en av Nord-Amerikas viktigste samtidspoeter, ved siden av å være professor i klassiske studier og oversetter av greske og latinske tekster. Få kjenner Sapfos tekster like godt som henne. (Ihuga «L Word»-fans vil også huske Carson-boka «Eros the Bittersweet» fra det første møtet mellom Jenny og Marina. «Den boka endret livet mitt», sier en rødmende Jenny før hun kliner med Marina.)

I foredraget løfter Hødnebø fram høydepunkter fra Carsons diktning, og vise hvordan den kanadiske poeten skeiver til antikkens fortellinger om kjønn og seksualitet.

Skeiver til det streite

Siste post på Versus-programmet denne lørdagen er en samtale mellom Kristin Fridtun og forfatteren Erik Eikehaug, ledet av Siri Lindstad. Fridtun har blant annet har skrevet bøkene «Kjønn og ukjønn – Ordhistoriske essay», og «Homoflokar». Eikehaug debuterte med romanen «James Franco spytter når han snakker» i 2017. Samtalen handler om fan fiction som en arena for et skeivt fellesskap, om å skeive til streit litteratur, utvide det allerede skeive, eller bare rett og slett lete det fram.

Søndag 2. februar avsluttes Versus med visning av to skeive filmer på Gjøvik kino.

Versus – Skeive litterære dager, lørdag. 1. og søndag 1. februar, Gjøvik og Raufoss i Oppland. Mer info: Versus - skeive litterære dager på Facebook og versusdagene.no

Powered by Labrador CMS