Masseskytingen

Evaluering av masseskytingen

– Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak, sier PST og Politidirektoratet (POD).

Fra minnemarkeringen på C. J. Hambros plass 25. juni 2022.
Publisert

Kort tid etter skytingen mot London pub og Per på hjørnet i Oso natt til lørdag 25. juni varslet Politidirektoratet at håndteringen av terroren skal evalueres.

– Beslutningen om at det skal gjøres en gjennomgang av politiets oppgaveløsning er tatt i samråd mellom PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland og sjef PST, Roger Berg.

Det er politidirektoratet og PST som vil eie arbeidet. Selve innretningen på gjennomgangen og utvalgets sammensetning, vil bli varslet senere.

– Vi er imidlertid opptatt av å komme raskt i gang, og at gjennomgangen er målrettet og effektiv. Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak, sier Bjørnland og Berg.

Politiet må utfordres

Halvannen måned senere er hverken mandatet eller utvalgsmedlemmene klare, og det vil heller ikke bli klart denne uken.

«Arbeidet med mandat og utvalg nærmer seg en ferdigstilling, men sommerferie-avviklingen har ført til at vi ikke har alle nødvendige avklaringer per i dag. Vi vil konkludere med både utvalg og mandat i løpet av de nærmeste ukene», sier politidirektør Benedicte Bjørnland til VG.

To menn ble skutt og drept og mange skadet da Zaniar Matapour (43) angrep festende mennesker med maskinpistol. Det etterforskes som terror. Gjerningsmannen var kjent for politiet og PST fra før.

«Politiet må utfordres på hvor store ressurser de hadde på jobb den kvelden i Pride-helgen og hvor de var plassert. Evalueringen må også vise vurderinger som ble gjort, konkrete forberedelser, tiltak under hendelsen og i tiden etterpå, sier tidligere leder for politiets beredskapstropp», Anders Snortheimsmoen til VG.

Powered by Labrador CMS