25. juni

Skeivt arkiv publiserer minnemateriale etter terrorskytingen

Som ledd i arbeidet med å ta vare på og formidle skeiv historie, har Skeivt arkiv begynt å tilgjengeliggjøre materiale som viser folks sorg og sinne etter angrepet 25. juni i år.

Lite regnbueflagg med påskriften: «Live, Laugh, Love, Frogs / LET YOR GAYNES SHINE!!! / Need a GF call #[…] / vær fargerik!!!:) / RAINBOWS MAKE ME SMILE ...
Publisert

Fotografiene er enkle. De har har tørre navn. Men de bærer tung og nær historie. Etter terrorskytingen i Oslo natt til 25 juni, ble åstedene ved London Pub og Per på Hjørnet dekket av blomster og hilsener. Blomstene er naturlig nok forsvunnet, men tingene, flaggene, bamsene, kortene og alt det andre finnes nå hos Skeivt arkiv ved Universitetet i Bergen.

– Det var Arkivverket i Oslo som fikk samlet inn materialet og sørget for å få det sendt over til oss, sier Skeivt arkivs Bjørn André Widvey.

– Og så har vi fått samlet inn det som lå ved Den blå Steinen her i byen. Der var det jo også en tilsvarende markering.

Den Blå Steinen er et sentralt punkt i Vestlandets hovedstad. Også der la mange ned hilsener for å hedre og minnes de som ble drept og skadet av terroren i sommer.

Digitaliserer minnemateriale

Som ledd i sitt arbeid med å ta vare på og formidle skeiv historie, har arkivet i Bergen begynt å tilgjengeliggjøre materialet som viser folks sorg og sinne etter angrepet.

Publiseringen skjer i digital form og er å finne under «Arkiver»-fanen og bokstaven M for «Minnemateriale etter Skytingen i Oslo 25 juni 2022» på Skeivt arkivs hjemmeside.

– Vi driver og legger ut materialet der etter hvert som det blir digitalisert, sier Widvey.

– Legger dere ut absolutt alt dere har fått inn?

– Ja, med mindre det er spesielle hensyn å ta. Alt blir vurdert, og vi har visse kriterier vi går etter når det gjelder eventuelle personopplysninger og slikt.

– Hvor mye materiale handler det om ?

– Det har jeg ikke fullstendig oversikt over ennå, men vi har fått tilsendt en god del fulle esker.

Spør oss før du kaster!

Skeivt arkiv tar gjerne også imot annet materiale relatert til terroren i sommer, sier Widvey.

– Vi er åpne for å ta imot det folk eventuelt sitter på i forbindelse med angrepet. Det kan også være andre typer materiale, om noen har det. Mange lurer jo på om det de har er relevant, om det betyr noe. Til de vil jeg si at de bør ta kontakt med Skeivt arkiv. Spør oss først! oppfordrer Skeivt arkivs Bjørn André Widvey.

Info: Skeivt arkivs minnemateriale

Powered by Labrador CMS