Meninger

«Hatbeistet vil fortære barnet ditt til slutt»

«Noen voksne mennesker tror på og sprer alle løgnene som passer inn deres eget anti-skeive verdensbilde», skriver Paul Omar Lervåg, masterstudent i retorikk og språklig kommunikasjon.

«Til tross for at Pride for det meste er en fargefest, der de aller fleste går med flagg og feirer kjærligheten, fokuserer de fleste Pride-motstandere på alt de syns ser er skummelt ut», skriver Paul Omar Lervåg.
Publisert

Juni er her. For mange betyr det sommer, strand og iskrem. For oss skeive betyr det Pride-måned. I mange år har det vært noe vi gleder oss til, et pusterom i en ellers utfordrende hverdag, men i de siste årene har Pride fulgt med en massiv klump i halsen.

Pride-måned har begynt å representere en voksende angst hos mange skeive. Det har svært lite med selve Pride å gjøre, og alt med måten Pride har blitt fremstilt de siste årene.

Vi har kjent til konspirasjonsteoriene rundt Pride i en god stund nå. For eksempel at vi skeive «groomer» barn til å bli skeive er en konspirasjonsteori vi stadig legger merke til.

Det er selvsagt sludder og fullstendig latterlig. Samtidig som at disse påstandene er absurde, er de også farlige. Ingenting setter i gang folks trang til korstog mer enn tanken om å beskytte barna sine fra det som er farlig.

Beskytte skeive barn

I likhet med dere streite, ønsker også vi å beskytte barna våre. Vi skeive er tross alt både foreldre, onkler, tanter, besteforeldre, søstre og brødre. Vi skeive har ikke minst vært barn selv. Vi husker hvor utfordrende det var å være et skeivt barn i en heteronormativ verden.

Derfor har vi en sterk trang til å beskytte skeive barn, og vi ønsker gjerne å skape et samfunn der de slipper å gå gjennom de samme kjipe prøvelsene som oss. Derfor sørger vi får å skape skeive arenaer som er trygge for barn og unge, og som er adskilt fra voksenverdens aktiviteter og farer.

Men selv det kan få de aller verste konspitrollene til å skape en hatstorm på sosiale medier.

Svartmaling av Pride

Man skulle tro at vi skeive ville få ros for slike tryggingstiltak. Vi skeive er tross alt enig med de fleste heterofile. Det er ikke alle aktiviteter som passer seg for barn. Derfor sørger vi for å lage arenaer der de slipper å møte på situasjoner de ikke er klare for.

For i motsetning til hva enkelte Pride-motstandere påstår, så er vi skeive opptatt av at barn skal oppleve at de møter trygge og alderstilpassede rammer under Pride. Men til tross for alle tryggingstiltakene vi har igangsatt, blir vi møtt med økende skepsis og svartmaling av Pride.

Til tross for at Pride for det meste er en fargefest, der de aller fleste går med flagg og feirer kjærligheten, fokuserer de fleste Pride-motstandere på alt de syns ser er skummelt ut.

Ideer kan tross alt ikke drepe

Pride-motstanderne ser kanskje ett lærkostyme i et hav av folk som går i olabukse, fargesprakende skjorter, fjærboaer og regnbueflagg, og det er som om helvetes porter har åpnet seg og demoner kommer jagende etter barna deres.

Det er som om de tror at læret i disse draktene skal hoppe ut av drakta og bite dem som en slange. Jeg forstår jo at det er ideene knyttet til lærdraktene som skremmer de voksne, men ideer kan tross alt ikke drepe deg eller barnet ditt.

Mest sannsynlig kjenner ikke engang barnet ditt til ideene knyttet til disse lærdraktene, og der står du og skjelver i bukene dine mens barnet ditt bare syns det er litt rart eller morsomt.

Ideer om gjenstander må formidles før de kan slå rot, uten ideene er de bare gjenstander. Hvis alt det «rare» er farlig, må man i så fall erklære krig mot alt fra pønkere til klovner.

Jeg skjønner jo også at Pride-motstanderne, knytter egne ideer til ikke bare lærdraktene, men også Pride generelt. De tror for eksempel at vi ønsker å senke den seksuelle lavalderen til barnealder, eller at vi støtter folk som ønsker å begå overgrep mot barn.

Enhver oppgående voksen person forstår at dette er pølsevev og en farlig løgn å fortelle. Men ikke alle voksne mennesker er oppegående. Noen voksne mennesker tror på og sprer alle løgnene som passer inn deres eget anti-skeive verdensbilde og faller derfor rett i bekreftelsesfella.

Farlig propaganda

Problemet er at hvis en løgn blir fortalt mange nok ganger, så vil folk oppfatte det som sannhet til slutt. Jeg lever i et håp om at folk flest ikke ønsker å leve et i samfunn hvor løgner setter premisser for samfunnet vi lever i.

Sannheten er at anti-skeive mørkemenn har mistet mye terreng de siste tiåra, og når tros- og tradisjonsargumenter sluttet å virke, begynte de å lyve i flokk for å fremstille skeive og det skeive miljøet på den mest bestialske og groteske måten man kan beskrive en gruppe mennesker.

Folk som har lest sin historie vet hvor farlig slik en propaganda er. Det er jo ikke akkurat sånn at vi kan ta fra lystløgnere ytringsfriheten. De skal få lov til å lyve så mye de vil. Men det er ingenting som tilsier at vi må låne dem et øre, la løgnene deres stå uimotsagt eller at avisene bør trykke enhver løgn i påskudd av «debatt» til enhver pris.

Du som leser dette innlegget har også ytringsfrihet. Den ytringsfriheten kan du bruke for å yte motstand mot folk som lyver og demoniserer dine medmennesker i kommentarfelter på sosiale medier eller rundt middagsbordet.

Mot løgner kjemper gudene forgjeves sies det, men som et menneske med empati og reell handlekraft har du muligheten til å delta i en dugnad mot et destruktivt og sjåvinistisk hat. Hat er som et sultent beist. Når det har fortært ett bytte vil det gå til det neste. Og før du vet ordet av det står vi alle på menyen.

Powered by Labrador CMS