Ukraina

Russiske soldater banket opp av skeive ukrainere

Soldatene ble banket opp og holdt fanget etter å ha gjemt seg i lokalene til en skeiv organisasjon.

Etter å ha kjempet i Maidanrevolusjonen, dannet veteranen og lhbt+aktivisten Victor Pilipanko en organisasjon til støtte for skeive veteraner i Ukraina. Siden Russlands invasjon av Ukraina, har han sluttet seg til hæren igjen for å kjempe for hjemlandet.
Publisert

Det var medlemmer av den skeive organisasjonen i Ukraina som fant og fanget de russiske soldatene. Ifølge Pink News, skal soldatene ha gjemt seg i en kjeller i organisasjonens kontorer i Kharkiv.

Viktor Pilipanko, lhbt+aktivist og krigsveteran fra Ukraina, forteller den israelske avisen Israel Hayom at soldatene ble banket opp og holdt fanget, noe han selv skal ha tatt del i, ifølge Pink News.

– Dette er vår krig, ukrainernes, men vi har også kjempet som lhbtq-personer, og jeg er sikker på at kameratene i Kharkiv forsto det, sier Pilipanko til avisen.

– Vi konfronterer en tyrannisk, homofob fiende.

Lhbt+miljøet i Ukraina har siden Russland invaderte fredag 24. februar fryktet for hva som vil skje med rettighetene deres.

– Det er en direkte trussel mot meg og spesielt meg og personen jeg elsker, sier den 18 år gamle jusstudenten Iulia til CBS og understreker at Ukraina er langt tryggere enn Russland.

– Vi må fremdeles gjøre mye med rettighetene våre og friheten vår, men i Ukraina kan du uttrykke deg selv, sier Iulia.

Russland har lenge forfulgt og undertrykket lhbt+miljøet. Landet har gradvis innskrenket lhbt+rettigheter siden 2013, da forbudet mot «homopropaganda» ble innført. Siden den gang har det kommet forbud mot blant annet prideparader og regnbueflagg.

I fjor la russiske myndigheter ned forbud mot likekjønnet ekteskap, til tross for at det aldri har vært tillatt i landet i utgangspunktet.

Selv om likekjønnet ekteskap og adopsjon fremdeles er ulovlig i Ukraina, og transpersoner fremdeles regnes som syke, har landets skeive vunnet flere rettigheter de siste årene, blant annet diskrimineringsvern på arbeidsplassen.

Flere frykter at disse rettighetene kan forsvinne dersom Putin tar kontroll over landet.

Ifølge Andrii Kravchuk ved den skeive menneskerettighetsorganisasjonen Nash Svit Center kjemper skeive ukrainere mot «total lovløshet og undertrykkelse».

– Nå har vi bare to alternativer, enten forsvarer vi landet vårt, og blir en del av den frie verden, eller så vil det ikke være noen frihet for oss og ikke et Ukraina i det hele tatt, sier Kravchuk til The Daily Beast.

Powered by Labrador CMS