Musikk

Roskilde-aktuelle Sliteneliten med ny singel

Samme helg som de står på scenen på Roskildefestivalen i Danmark, slipper folkpunk-sekstetten Sliteneliten ny singel: «Fred heller».

– Alt med krig er så paradoksalt. Ledere sier, noen av dem i hvert fall, i fullt alvor at vi må krige for fred. Det er et paradoks i seg selv.
Publisert

Det er på tide å sette fred øverst på den politiske agendaen ifølge Sliteneliten, som nå kommer med sitt bidrag i beste Håkan Hellstrømsk stadionrock-stil.

En introduksjon til hvorfor det trengs en låt om fred er overflødig ifølge bandet. Krigen på Gaza, og «det frie, demokratiske Vestens velsignelse av det», er bakteppet.

– Som hovedregel pleier låtene våre å være, i hvert fall svært nært, førsteutkast på både tekst og melodi, men denne gangen var det veldig vanskelig å få til en låt, faktisk, sier Sliteneliten i en pressemelding.

Men de syntes rett og slett det var vanskelig å si noe om fred og hvordan man kan jobbe for det på en måte som rettferdiggjør alvoret.

– Vi strevde med det, hadde masse samtaler om fred og fredsarbeid, paradoksene med krig, Norges rolle, og så videre. Vi måtte lese og lære, se på nyhetsbildet.

– Så plutselig en dag på øvingsrommet satt Inga sammen en tekst fra notater fra en av samtalene våre, og så datt melodien ned i hodet vårt omtrent, via Ylvas gitar. Det føles veldig bra at vi endelig har fått til å lage denne låta, for det er et så sjukt viktig og superakutt tema. Vi må jobbe for fred!

Låta har tekst i forfatter Linn Stalsbergs ånd, mye inspirert av hennes bok «Krig er forakt for liv - et essay om fred».

Bandet insisterer på at krig ikke er veien til fred, at det ikke er en naturlov at land må ruste opp, og peker på det groteske i at det ikke er de som bestemmer at det skal være krig, lederne, som selv går i felten.

Det er ifølge Sliteneliten unge, mennesker, ofte under tvang, som regel fra lavere klasser, som sendes for å drepe. Hva med retten til å ikke løfte geværet til haka?

– Alt med krig er så paradoksalt. Ledere sier, noen av dem i hvert fall, i fullt alvor at vi må krige for fred. Det er et paradoks i seg selv.

Et annet paradoks de trekker frem er hvor at mye penger som går til militære og våpen.

– Alt annet offentlig mener man jo, eller høyreøkonomene da, at det er best at man bruker minst penger på.

– Samtidig går ingen penger direkte til fredsarbeid, og vi har ingen fredsdepartement, eller en fredsminister. Da er det kanskje ikke så rart verden ser ut som den gjør? Vi oppfordrer til å jobbe for fred, direkte, og nekte å gå med på løgnen om at krig er veien til fred.

«Fred heller» slippes fredag 28. juni.

«Fred heller»

 Krig er ikkje vegen te fred
Uansett kor mange gonger dei seie da
Kva lærer dei det ytes vold mot?
Kva sit dei igjen med dei som måtte drepa?

Det er ikkje ein naturlov at det må rustast opp
Om alle seie meir blir det aldri stopp
Å måtte ofre livet er ikkje ei ære
Det er jævla trist at vi treng militæret

Kva om vi bygger fred i staden
Jobber for fred heller
Vi treng fredsstrukturar
Åpne dører, færre murar

Det er ikkje leiarane som e i felt
Om du e død, hjelpe det ikkje å ve helt
Retten te forsvar, te å slå tilbake
Kva med retten te å ikkje løfte rifla te haken

2% av BNP e målet
Meir granata og krutt på bålet
Kva om vi brukte pengane på FN
På klima, kulturhus og skulen

Kva om vi bygger fred i staden
Jobber for fred heller
Vi treng fredsstrukturar
Åpne dører, færre murar

Det er eit rigga spel
Eit spel med liv
Liv redusert til/blir tall
Tall uten navn og sjel

Kva om vi bygger fred i staden
Jobber for fred heller
Vi treng fredsstrukturar
Åpne dører, færre murar

 

 

Powered by Labrador CMS