Åpen folkekirke

Nominert til Peter Dass-prisen

Kristin Gunleiksrud Raaum ble valgt til leder for Kirkerådet i 2016 fra Åpen folkekirke. Nå kan hun vinne Petter Dass-prisen.

– Det er fortsatt uenighet, men vi har funnet en måte å levere videre med den på, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
Publisert

Peter Dass-prisen deles ut hvert år av Vårt Land, og går til den eller de «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte».

Blant de nominerte i år er kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum. Gunleiksrud Raaum ble valgt til leder for Kirkerådet i 2016 fra Åpen folkekirke.

I juryens begrunnelse for nominasjonen heter det at hun med uvanlig stor offentlig oppmerksomhet har ledet kirkepolitikere som har stått langt fra hverandre i svært viktige spørsmål for kirka.

«Likekjønnet vigsel, skille mellom stat og kirke, en verdensomfattende pandemi, forsoningsarbeid og krevende omorganiseringer er bare noen av sakene Raaum har vært med å lede kirka gjennom. I håndteringen av selv de vanskeligste spørsmål, har hun høstet skryt fra sine meningsmotstandere. Samtidig har kirkerådslederen vært en personlig stemme for kristen tro på offentlige arenaer.»

Juryen mener hun fremstår uredd og selvsikker på kirkas vegne, «i en tid der kristen tro og kulturarv stadig blir mer fremmed for mange. Å være folkevalgt leder i en embetstung kirke er ingen enkel sak. Raaum har opparbeidet seg en sjelden, velfortjent respekt og tillit blant kirkas mange tusen engasjerte – og bidratt til å engasjere og gjøre kirka til et hjem for enda flere.»

Dypt takknemlig

Selv mener kirkerådslederen at endringene i kirken i all hovedsak har blitt møtt veldig positivt.

– For noen er dette fortsatt veldig smertefullt. Det gjelder mange av dem med lhbt-identiet som bærer på mange sår og mange vonde historier, og så er det smertefullt for noen av dem som mener det er helt i strid med deres tro at det finnes to teologisk begrunnede syn i kirka, og ikke minst at man må ta konsekvensen av dem begge. Jeg opplever jevnt over en lettelse over å ha landet et spørsmål som har preget oss i så stor grad i så mange år. Vi har nå fått til et vedtak som gir et rom, som ikke har vært der tidligere, for uenighet om dette spørsmålet. Det er fortsatt uenighet, men vi har funnet en måte å levere videre med den på, som de fleste syns er ok, sa Gunleiksrud Raaum i et intervju med Blikk i 2018.

Lederen i kirkerådet har to hovedgrunner for hvorfor hun engasjert seg så sterkt i lhbt-spørsmålet.

– Det ene er at jeg har vært opptatt av temaet hele mitt liv. Det andre er at jeg vil ha en kirke som snakker slik om livet. Også om mitt liv. Jeg har erfart at med Kim Frieles arbeid, så ble det lettere for meg å leve oppreist i mitt eget liv. Jeg er dypt takknemlig for Kim og Wenche og alle andre som har kjempet kjærlighetens kamp, og tenker at de har kjempet den kampen på vegne av oss alle om vi er skeive eller bare litt skakke eller hva vi nå er. Jeg har i mange år levd et liv der jeg ikke kunne snakke sant om hvem jeg var, og opplevde hvor ødeleggende det er å måtte lyve om hvem jeg er.

Powered by Labrador CMS