Skeiv sommer

– Livsviktig å samles og være synlige

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står forfatter Nora Dåsnes for tur.

Nora Dåsnes har utgitt de to kritikerroste grafiske romanene «Ti kniver i hjertet» (2020) og «Ubesvart anrop» (2021). Hun har vunnet Pondusprisen og Kulturdepartementets tegneseriepris, og er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022. Til høsten kommer hennes tredje utgivelse for barn, «La skogen leve!».

– Hei, Nora! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Det går heldigvis greit med meg. Prøver å finne balansen mellom å lese alles perspektiver og refleksjoner og erfaringer, og ta pauser. Det er fortsatt så kort tid siden at det er vanskelig å si noe veldig klokt, men jeg kjenner i alle fall sterkt på hvor viktige skeive møteplasser er. Hvor livsviktig det er å samles og være synlige, ikke bare for majoritetssamfunnet, men for hverandre.

Nora Dåsnes sender Blikk et bilde av seg selv foran en katedral i Palermo.

– I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

– Jeg så en visning av dokumentarfilmen Skeive linjer, om amerikanske skeive tegneserieskapere fra omtrent 60-tallet til i dag. Den var utrolig sterk, og det var så fint å se et slags slektstre som jeg kan føle meg som en del av.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– «Free» av Florence + the Machine (pluss hele resten av det nye albumet).

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– Skeive tegneserier! Leser endelig «Fun Home» av Alison Bechdel nå, har lest «Gender Queer» av Maia Kobabe og skal prøve å få tak i «Stone Fruit» av Lee Lai.

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– At alle skeive barn skal få en trygg og god oppvekst.

Powered by Labrador CMS