Spellemann

Organiserer aksjon for Palestina og mot Spellemann utenfor Blitz

Pønkbandet Ratthew synes det er flaut at kulturnorge ikke bryr seg mer om Palestina.

– Jeg synes det er flaut at de som deltar ikke bryr seg om annet enn personlig vinning. Det eneste vi kan gjøre er å sende et signal om at det ikke er greit, sier Wiktoria Szmigiel fra det skeive pønkebandet, Rathew.
Publisert

Flere i norske artister har reagert på at årets Spellemannspris blir sponset av Pepsi. Dada-pønk-bandet Rathew inviterer til aksjon ved Blitz torsdag 4. april. 

– Vi, som skeive, mener det er kjempeviktig å stå opp for andre minoritetsgrupper - spesielt når de aktivt blir utsatt for etnisk rensing på eget jord, sier Szmigiel og forteller at Rathew ønsker å bruke anledningen Spellemannprisen byr på til å sette lys det som skjer i Palestina.

– I tillegg er det viktig å sette lys på at mange kulturelle institusjoner tar BDS-listen så lite alvorlig, fortsetter hun.

Cafeen ved Blitz vil være oppe fra klokka 13, og programmet begynner klokka 15. 

– Refel Abeid som skal holde appell, har vært sentral i det å argumentere for hvorfor boikott er viktig, sier Szmingiel.

Selv mener hun at man er nødt til å bruke de midlene man har, spesielt når man opplever at regjeringen ikke klarer å ta et standpunkt. 

– De bryr seg kun om penger. Poenget med boikott er å «hit them where it hurts», altsålommeboka, sier hun og hevder at man kan se på en rekke selskaper at aksjeverdien har gått ned. 

– Det er flaut

Boikott har vært mye diskutert i mediene, i forbindelse med krigen i Israel og Palestina. Blant annet vil LO ha fullstendig boikott av Israel. Samtidig har boikott blitt diskutert i en lengre sak på Faktisk.no, hvor blant annet virkningen av privatpersoners boikott blir sådd tvil rundt. 

Szmigiel er likevel tydelig på sin posisjon:

– Det kommer ikke til å løse hele situasjonen, men vi kan heller ikke bare stå på siden å synes synd på dem,mens de blir bomba og kjørt over av bulldosere. 

Hun mener videre at Spellemannprisen, og de som ikke forholder seg til BDS-listen, sender et signal om at de ikke bryr seg om menneskeliv. 

– Det er veldig synd, fordi musikk og kultur har alltid vært politisk. Vi lever ikke i et vakuum, musikk er direkte påvirket av kulturen vi lever i, slår hun fast og legger til at hun ikke helt forstår seg på de som deltar på Spellemannsprisen:

– Jeg synes det er flaut at de som deltar ikke bryr seg om annet enn personlig vinning. Det eneste vi kan gjøre er å sende et signal om at det ikke er greit.

Hun forteller at de ikke vet sikkert hvor mange som vil delta i under aksjonen, siden de ikke selger billetter. Men at de er positive, på grunn av spredningen på sosiale medier innlegget om aksjonen har fått.

– Vi er bare en irrelevant gjeng som ønsker å si fra, men som sagt er det viktig at man gjør det man kan, understreker Szmingiel 

Powered by Labrador CMS