Strålende prideparade til sjøs

Med Kystvaktskipet KV Tor som lede-båt kom Regnbuedagenes prideparade seilende inn byfjorden i Bergen lørdag 12. juni.

Publisert Sist oppdatert

Fra de 60-70 fartøyene som var med i kortesjen vaiet regnbue-flaggene heftig og begeistret. De mange hundre passasjerene ombord båtene ble møtt med jubel fra publikum som hadde samlet seg på Nordnes for å ta kortesjen imot.

Det er første gang Bergen arrangerer en Pride-parade til sjøs, men det skulle ingen tro. I god tid hadde båter av alle størrelser og slag samlet seg nord for byen, pyntet etter alle kunstens regler.

Da Kystvaktskipet KV Tor, som er det første norske marinefartøyet som har seilt under Pride-flagget, klokken 12 satte kursen mot byen, ble det tett fulgt av den offisielle Pride-båten. De øvrige fartøyene la seg deretter pent inn i folden, som om de aldri skulle gjort annet enn å ferie skeiv stolthet på bøljan den blå. Både foreninger og politiske partier var representert med sine båter, men det som kanskje gjorde sterkest inntrykk var alle småbåtene der vennegjenger og familier hadde samlet seg under regnbueflagg av alle valører.

Da kortesjen løste seg opp utenfor Pride Parken på USF Verftet, fant mange passasjerer veien til teltet og den mer formelle markeringen av dagen. Den ble innledet av Pride-general Joakim Aadland.

I en sterk og rørende tale oppfordret Aadland til fortsatt solidaritet, stolthet og utrettelig kamp.

«Den siste uken har ikke kun bydd på glitter, regnbuer og kjærlighet», sa Aadland, og viste til at Pride-flagg flere steder blitt revet ned og brent.

«Når de river ned et flagg som symboliserer frihet og trygghet sender de et signal om at vi ikke skal få høre til, at vi ikke skal få eksistere», sa Aadland, og pekte på at skeive fremdeles blir fremstilt som en trussel mot samfunnet.

«Vi hørte det under debatten om ekteskapsloven og vi hører det igjen i diskusjonen om transpersoner rettigheter. Det er slik retorikk som fører til at hat-kriminaliteten øker, at hat-krim øker under Pride», sa Aadland og fortsatte:

«Jeg er selv en i den statistikken.»

Aadland skildret deretter hatet han møtte i etterkant av Pride-feiringen i Oslo i 2019.

«Det var to menn som mente at min stolthet, den måtte de fjerne, at min stolthet, den måtte kues», sa Aadland.

«Men uansett kor hardt de slo, så klarte de aldri å fjerne skrulla i meg», konkluderte han tørt, og ble møtt med massiv jubel fra salen.

«Jeg deler ikke min historie om hat-kriminalitet for å skremme noen fra å være synlige, jeg sier det fordi vi må fortsette å være synlig!»

«Dagen da du kan holde kjæresten din i hånden og uttrykke deg som du vil, uten at det er en politisk handling vil komme», fastslo Aadland.

«Men den vil komme kun gjennom samhold, gjennom kjærlighet, gjennom kamp, gjennom synlighet- og gjennom Pride.»

Powered by Labrador CMS