Opprop mot Rikshospitalet

Publisert

Caro Seland Kirsebom mener Gender Disorder Klinikken (GID) på Rikshospitalet må utredes og utbedres og har tatt initiativ til en underskriftskampanje. – Innenfor GIDs forståelse, kan man ikke eksistere uten å være enten kvinne eller mann. Man er alltid «egentlig» det ene eller andre, men slik er det ikke for alle, sier Seland Kirsebom. Utgangspunktet for underskriftskampanjen på opprop.no er at lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad blir gransket av Helsetilsynet. Dette blir gjort fordi Pirelli Benestad har henvist tre personer til fullstendig brystfjerning, mastektomi, på statens regning. Dette er tre personer som ikke opplever seg som kjønn, som verken menn eller kvinner. Det er kun Gender Identity Disorder klinikken (GID) på Rikshospitalet som får utrede kjønnsidentitets-problematikk og foreta kjønnsbekreftende operasjoner i Norge. GID avviser flere enn de behandler hvert år, og dette er pasienter som ikke fyller kjønnskriteriene. Til VG sier Pirelli Benestad at denne pasientgruppen ikke blir tatt på alvor av GID-klinikken. Derfor har Pirelli Benestad ureglementert rekvirert disse pasietene til en privat klinikk.

Oppleves traumatisk

En av de hin har hjulpet slik er Caro Seland Kirsebom. Initiativtageren til underskriftskampanjen forteller til Blikk Nett at det i kampanjen gis støtte til Pirelli Benestad, og at det rettes sterk kritikk mot GID-klinikken. – Har du «innovertiss», men ikke opplever deg som kvinne eller mann, og kun ønsker å få brystene fjernet, har du etter GIDs kriterier ikke legitime kjønnsrelaterte behov, sier Seland Kirsebom, som forteller at mange som opplever å bli avvist av GID-klinikken opplever dette som veldig traumatisk. En del søker ikke engang hjelp, fordi de vet det ikke er hjelp å få. Mange sliter med dyp depresjon og selvmordstanker fordi de ikke får hjelp og anerkjennelse for sine livsviktige behov hos helsevesenet.

På egne premisser

Caro Seland Kirsebom forteller at de fleste har en opplevelse av å være kvinne eller mann, og at de forstår disse som de eneste alternativene, men dette gjelder ikke alle. – Det finnes mange måter å forholde seg til kjønnsbegrep, roller og uttrykk og til kroppen sin på. Det er veldig viktig for meg at unge i dag får vite at det går an å gjøre kjønn og kropp annerledes enn mann eller kvinne, og at slike følelser og behov er helt ok. Det bør være slik at man skal få hjelp på egne premisser, og at det går an å for eksempel bare ta en mastektomi. GID-klinikken har ikke den eneste riktige oppskriften på kjønn, det finnes mangfoldige løsninger og behov, sier Caro Seland Kirsebom, men understreker at det er kjempeviktig at klinikken består.Seland Kirsebom understreker at det er veldig viktig at klinikken består. – Både praksisen og kjønnsforståelsen på GID må utvides. Det sendes nå diverse kritiske støtteerklæringer også. Sammen med disse håper vi at underskriftskampanjen vil initiere en utredning av klinikken, og at det vil føre til endring.Underskriftene blir levert til Helsetilsynet torsdag denne uka.

Støtte fra LLH

Karine Dybvik i LLH forteller at i det nye prinsipprogrammet er det vedtatt at organisasjonen skal jobbe for transpersoner, men at LLH ikke har rukket å behandle denne konkrete saken ennå.- Mennesker som ikke faller inn under diagnosen transseksualisme blir avvist på GID-klinikken. Dette er mennesker som trenger hjelp, og Esben Esther Pirelli Benestad driver etter manges mening livreddende hjelp. Vi ønsker så klart ikke å støtte brudd på legepraksis. Men så lenge det norske helsevesenet ikke anerkjenner de som verken vil være mann eller kvinne er min mening at LLH må på banen å støtte de innenfor helsevesenet som gjør det, sier Karine Dybvik til Blikk Nett.Dersom du ønsker å lese mer om dette og eventuelt skrive under på oppropet kan du gå inn på nettsiden: http://www.opprop.no/opprop.php?id=pirelli

Powered by Labrador CMS