Politiet tvang Stormé DeLarverie, i ettertid kalt for homobevegelsens Rosa Parks, inn i politibilen mens hun skrek til tilskuerne: «Why don’t you do something?!?».

Arven fra Stonewall-opprøret

Årsaken til at vi har fått Pride-parader i Norge, startet med at politiet stormet homobaren Stonewall Inn i New York i juni 1969.

Publisert

I tre dager forsvarte gjestene seg med brannbomber og brostein. Slik ble homokampen født. Over hele USA hadde stater lover som kriminaliserte homosex; såkalt sodomi. Stater innførte bestemmelser som definerte homofile som seksuelle psykopater.

Overalt der homoseksuelle og transpersoner befant seg, var politiet bare få skritt unna. De stilte med lokkeduer som tilbød sex i barer og på sjekkesteder. De som slukte agnet, ble arrestert. Hele ett hundre personer hver eneste uke i 1966 i New York.

Dragdronninger og brannbomber

Mange år med oppdemmet raseri flommet rett og slett over da Stonewall Inn ble raidet for andre gang på under én uke 27. juni 1969. Men politiet ventet ingen motstand. De var vant med at gjestene forduftet idet svartemarja dukket opp. Men denne fredagskvelden ble de i stedet stående utenfor baren.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS