Urix

Beslagla Pride-klokker

Klokkeprodusenten Swatch har lansert en Pride-kolleksjon. I Malaysia beslagla myndighetene de regnbuefargete klokkene med bokstavene LGBT.

Da Swatch lanserte en Pride-kolleksjon, ble klokkene beslaglagt i Malaysia.
Publisert Sist oppdatert

Homoseksualitet er forbudt i Malaysia og kan gi opp til 20 års fengsel. Nylig oppsøkte myndighetene i Malaysia elleve butikker som solgte Pride-kolleksjonen fra Swatch og beslagla 164 av klokkene. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble de beslaglagt fordi de bærer bokstavene «LGBT».

«Vi benekter på det sterkeste at klokkene våre, med regnbuefarger og et budskap om fred og kjærlighet, er skadelige», sier direktør i Swatch, Nick Hayek.

Tross beslagene vil Pride-kolleksjonen snart være tilgjengelig igjen.

«Vi har fått instrukser fra hovedkvarteret i Sveits, og vil fylle opp hyllene med Pride-klokker så snart som mulig», sier markedsdirektør for Swatch Malaysia, Sarah Kok.

Religiøs fundamentalisme

Lovene i Malaysia reflektere at landet har et muslimsk flertall. I februar i år kunngjorde Malaysias regjering at de hadde besluttet å forby tre barnebøker som angivelig promoterer skeiv livsstil.

Blant disse var Sarah og Ian Hoffmans barnebok på 32 sider, «Jacob’s Room to Choose», som handler Jacob som vil gå på skolen i kjole.

Ifølge regjeringen var målet med forbudet å forhindre spredning av et tankegods som er skadelig for moralen i samfunnet. Flere reagerte etter at forbudet ble kjent og mener forbudet truer homofile og transpersoners rettigheter.

«Forbudet mot enkelte bøker snevrer inn områdene der lhbt+-personer kan uttrykke seg og være seg selv», sier Thilaga Sulathireh fra Justice for Sisters, en rettighetsorganisasjon for transpersoner.

Overvåker skeive hjem

I 2022 lanserte myndighetene i Malysia en homokonverteringsapp som skal hjelpe lhbt+-personer «tilbake til det naturlige».

Appen Hijrah Diri Homoseksualiti er utviklet av Malaysias institutt for islamsk utvikling og ifølge beskrivelsen skal appen inkludere «forslag og ideer» som kan hjelpe brukere å overkomme «homoseksualitetens problemer».

Powered by Labrador CMS