Statsbudsjettet

Salam frykter for fremtiden

– Salam fikk i dag morges vite at vi ikke lenger er inne på budsjette, og vi får ikke driftsstøtte. Det er krise for vår organisasjon, sier assisterende generalsekretær i Salam, Thee-Yezen Al-Obaide.

Salams Thee-Yezen Al-Obaide i Oslo Pride-paraden 2018.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen legger opp til å bruke 2,5 prosent av avkastningen av oljefondet. I kroner og øre utgjør det 316,8 milliarder kroner. Det er ned fra 2,6 prosent i år og 3,2 prosent i fjor.

Men det kuttes ikke over det hele.

I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å øke støtten til skeive organisasjoner med 15 millioner kroner. Det er nær en dobling fra 2022.

Hvis forslaget gjennomføres vokser potten som foreningene kan søke om penger fra, til rundt regnet 37 millioner kroner. I forslaget dobles også tilskuddet til Oslo Pride fra én million til 2 millioner kroner.

For andre i det skeive miljøet er det mere usikkert.

Organisasjonen Salam, som ble stiftet i 2018 og jobber for skeive muslimer, kom inn på statsbudsjettet i 2021 med et driftstilskudd på én million kroner.

Frykter nedleggelse

Nå må de skeive organisasjonene søke på potten på 37 millioner kroner.

– Salam er i sjokk. Vi fikk en telefon i dag morges om at vi ikke lenger er inne på budsjettet og får ikke lenger driftsstøtte. Det er krise for vår organisasjon, sier Thee-Yezen Al-Obaide til Blikk.

Salam frykter nå å måtte legge ned driften.

– Hvordan skal små organisasjoner som Salam kunne sikre fremdrift når vi ikke har forutsigbarhet i arbeidet vårt, spør assisterende generalsekretær i Salam, Thee-Yezen Al-Obaide.

Regjeringen bruker angrepet i Oslo natt til 25. juni som argument for å styrke lhbt-potten.

«Arbeidet for likestilling og mot diskriminering står sentralt for regjeringen. Regjeringen foreslår å øke tilskuddene til organisasjoner som arbeider med å fremme mangfold innen kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk (lhbt+-organisasjoner) med 15 mill. kroner. Økningen skal blant annet bidra til å styrke organisasjonene på lhbt+-feltet etter angrepet i Oslo 25. juni 2022» står det i statsbudsjettet for 2023.

Rammet av terror

Salams medlemmer ble hardt rammet av terroren ved London Pub.

– Vi hadde medlemmer inne på London Pub og utenfor den natta. Som skeive muslimer har vi slitt i tiden etter terroren, og vi har brukt mye av tiden vår i etterkant på å ivareta medlemmene våre, ikke minst da vi arrangerte støtteparaden lørdag 25. juni, etter at Oslo Pride avlyste sin parade, sier han.

– Når vi nå ikke er inne på budsjettet, ser vi ikke hvilke muligheter vi har til fortsatt drift. Vi kan søke på midler, men når vi ikke vet om eller hva vi får, blir det nær sagt umulig å sikre drift for den eneste organisasjonen for skeive muslimer, sier Thee-Yezen Al-Obaide til Blikk.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen presenterer Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett for 2023 i dag kl. 13.30. Blikk følger saken.

Powered by Labrador CMS