Urix

Arrestert for prideøredobber

En kvinne i den russiske byen Nizjnij Novgorord ble mandag forrige uke pågrepet og fengslet, fordi hun gikk med regnbueøredobber.

Publisert

Ifølge menneskerettighetsgruppen Egida var kvinnen og en venn på kafé, hun med regnbueøredobber og vennen med en pin med det ukrainske flagget, da de ble oppsøkt av en gruppe aggressive personer som filmet dem og truet med å melde dem til politiet. 

Etter at videoen begynte å spre seg i sosiale medier, ble kvinnen innkalt til avhør ved Senter for bekjempelse av ekstremisme. 

En dommer erklærte at de froskeformede regnbueøredobbene var «ekstremistiske symboler», og kvinnen ble dømt til fem dager i fengsel. 

Bekymret for massearrestasjoner

I november i fjor besluttet Høyesterett i Russland at «den internasjonale lhbt-bevegelsen» er en ekstremistisk organisasjon.

Det betyr i praksis at en tilknytning til lhbt-bevegelsen legges til listen over hva som kan utløse tiltale for ekstremisme i Russland.

Loven innebærer i praksis en reell kriminalisering av lhbt-personer i Russland. Personer og organisasjoner som støtter lhbt-personers grunnleggende menneskerettigheter risikerer fengselsstraff opptil 12 år.

– Den vage ordlyden i forslaget gir myndighetene vide fullmakter for hvordan loven skal anvendes. Vi er alvorlig bekymret for massearrestasjoner, fryktkultur og lange fengselsstraffer for både skeive selv, og sentrale menneskerettighetsforsvarere, sier seniorrådgiver Mina Skouen til Blikk.

Som følge av Høyesteretts beslutning stormet politiet minst fire skeive klubber i Moskva, og en sauna for homofile menn, i desember i fjor.

Klubbene skal ha blitt varslet på forhånd så en del av gjestene forlot klubbene før politiet kom.

Politiet stormet en klubb i Moskva der rundt 300 personer hadde samlet seg for en fest, rapporterte nyhetskanalen Ostorozhno Novosti på Telegram. Ifølge kanalen var politiet ute etter narkotika og arresterte en rekke personer.

«Midt under festen stoppet de musikken, og politiet tok seg inn i lokalene. Det var også gjester fra andre land på festen, og på vei ut fotograferte de pass uten tillatelse», sier et anonymt øyevitne til Telegramkanalen Ostorozhno Novosti.

Også i St. Petersburg ble den skeive klubben Central Station tvunget til å stenge på fredag etter at utleierne kastet dem ut på grunn av Høyesteretts forbud.

Regnbueflagg på Instagram

Lovens lange arm strekker langt, ikke bare i store byer som Moskva og St. Petersburg.

Torsdag ble en mann i den sørlige regionen Volgograd funne skyldig i å ha «vist frem symbolene til en ekstremistorganisasjon», etter at han hadde lagt ut et bilde av et regnbueflagg på nettet.

Mannen ble dømt til å betale en bot på 1000 rubler, rundt 115 norske kroner, etter å ha innrømmet skyld, angret og kommet med en uttalelse der han sa at han hadde lagt ut bildet på grunn av «dumskap», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Neste uke må en fotograf også møte i retten i Saratov, sørvest i landet, etter å ha lagt ut bilder av regnbueflagg på Instagram.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS