Urix

Ungarn sensurerer skeiv fotoutstilling

Ungarere under 18 år får ikke tilgang til årets World Press Photo-utstilling.

Det er første gang en World Press Photo-utstilling blir sensurert i Europa.
Publisert

Den prestisjetunge fotoutstillingen World Press Photo vises for tiden på Ungarns nasjonalmuseum.

Serien «The Golden Gays» av den filippinske fotojournalisten Hannah Reyes Morales har ført til klager til landets kulturdepartement, som slo fast at bildene bryter med en ungarsk lov som forbyr visning av lhbt-innhold for mindreårige.

Serien «The Golden Gays» portretterer er et samfunn av eldre lhbt-personer på Filippinene som har bodd sammen i flere tiår, deler hjem, tar vare på hverandre mens de eldes, og arrangerer forestillinger og skjønnhetskonkurranser for å samle inn penger for å få endene til å møtes.

The Golden Gays ble grunnlagt på 1970-tallet av advokat og aktivist Justo Justo, som åpnet hjemmet sitt for å gi husly til «lolas», en lokal betegnelse for «bestemødre», en betegnelse medlemmene av gruppen har tatt til seg. Da Justo døde i 2012, ble de kastet ut, og noen av dem ble hjemløse frem til 2018, da de gikk sammen om å leie et hus i Manila.

Administrerende direktør Joumana El Zein Khoury i World Press Photo kaller fotoserien «positiv og inkluderende», og mener det er bekymringsfullt at myndighetene i Ungarn har valgt å sensurere den.

«Det faktum at det er begrenset tilgang for et viss type publikum er noe som sjokkerte oss. Det er forbløffende at det skjer i Europa, sier Joumana El Zein Khoury ifølge avisa Dagen.

Det er første gang en World Press Photo-utstilling blir sensurert i Europa.

Se serien her: «The Golden Gays»

Powered by Labrador CMS