Forskning

Pris til Tone Hellesund

Det blir skeiv prisfest på Bergens Sjøfartsmuseum når Tone Hellesund, professor i kulturvitenskap og initiativtaker til Skeivt Arkiv, får Det humanistiske fakultets formidlingspris for 2022.

Publisert

Ifølge fakultetet får Tone Hellesund prisen for sitt fremragende arbeid for å synliggjøre forskning om kjønn, seksualitet og skeiv historie. I sitt forskningsarbeid har Hellesund som regnes som pioner, bidratt til å etablere skeiv historie og seksualitetshistorie til et legitimt og viktig forskningsfelt.

Formidlingsprisen blir delt ut hvert år og går til en eller flere personer som har gjort en ekstraordinær innsats for å formidle resultat av forskings- og utviklingsarbeid av høy kvalitet. Ansatte og studenter nominerer kandidater, og prisen på 25 000 kroner deles ut av fakultetsstyret.

Hellesund har de siste 20 årene jobbet med skeiv historie både som forsker og som initiativtaker til Skeivt Arkiv der hun også er medlem i rådgivningsgruppen. Hun har som medredaktør av boken «Skeiv lokalhistorier» (2022), bidratt til ny kunnskap om den skeive kulturhistorien. I sitt forskningsarbeid har hun tatt for seg kulturelle perspektiver på kjønn, seksualitet og intimitet, i nåtid og fortid, med spesiell interesse for det ikke-normative liv.

For øyeblikket er hovedfokuset på seksualitetshistorie og skeiv historie i bred forstand, der hun blant annet leder forskningsprosjektet Queerdom. Prosjektet ble startet i 2021 og er et samarbeidsprosjekt med Skeivt Arkiv, Norsk lokal historisk institutt og Nasjonalbiblioteket. Prosjektet, som undersøker hvordan skeivhet ble forstått og praktisert i Norge i perioden 1842–1972, er finansiert av Forskningsrådet.

Hellesund er formidlingsbauta. Hun har i sitt arbeid stilt opp til utallige intervjuer, som kronikkforfatter, paneldeltaker, i podkaster og videoinnspillinger og som foredragsholder. Ikke minst belønnes hennes innsats som initiativtaker og bidragsyter på en rekke publikumsarrangementer under markeringen av det skeive kulturåret. Deriblant den internasjonale konferansen Why (Queer) History Matters: The Politics of History som ble arrangert i Universitetsaulaen i august 2022.

Powered by Labrador CMS