Masseskytingen

Sterke reaksjoner på avlysning

– Det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, sier politidirektør i Oslo, Benedicte Bjørnland som fraråder folk fra å møte opp på solidaritetsmarkeringen på Rådhusplassen mandag 27. juni. Det vekker sterke reaksjoner – og flere vil trosse politiets råd.

Lørdag samlet flere tusen seg til solidaritetsmarsj i Oslo. Mandag får de beskjed om at solidaritetsmarkeringen på Rådhusplassen avlyses.
Publisert Sist oppdatert

Politiet gikk i dag ut med anbefaling om å holde seg hjemme fra kveldens solidaritetsmarkering på Rådhusplassen i Oslo. Her skulle de skeive organisasjonene etter planen ha samlet seg i etterkant av masseskytingen utenfor London Pub. Markeringen skulle finne sted samme dag som Stonewall-opprøret i 1969.

I ettermiddag rigges alt imidlertid ned.

– Politiet har i dag vært i dialog med arrangøren av markeringen på Rådhusplassen i Oslo og anbefaler at arrangementet utsettes, sier politimester i Oslo, Beate Gangås.

– PST vurderer at vi fortsatt står i en ekstraordinær trusselsituasjon. Det er gjennomført en terroraksjon, og det foreligger en uavklart trussel, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

– På bakgrunn av informasjon fra PST og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, er politiets klare anbefaling at kveldens Pride-arrangement i Oslo utsettes og eventuelt andre Pride-arrangement andre steder i landet, blir vurdert utsatt inntil videre, sier Bjørnland.

Vil trosse rådet

Rødt-politiker Sofia Rana sier at hun vil tross politiets råd:

– Jeg tror vi skal trosse denne anbefalingen. Oslo trenger samhold nå. Politiet klarer å mobilisere fullt i riot gear når rasister inntar gater og torg for å spraye tåregass på antirasister. da burde de klare å beskytte folk som vil samles i solidaritet nå, skriver Rana på Twitter.

Jon Reidar Øyan, leder for Arbeiderpartiets homonettverk, er også kritisk til politiets nye uttalelser.

«Hva hadde de trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker? Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangement kommer til å samle flere titusener av mennesker», sier Øyan til Dagbladet.

«Nå må politiet ta ansvar og slutte med rådene sine. Hvis de ikke kan garantere for sikkerheten, så får de skjære gjennom og si nei til arrangementet, sier Øyan.

Politikere stiller seg bak

– I ettermiddag har politiet kommet med nye råd, og bedt Oslo Pride utsette sitt arrangement på Rådhusplassen i kveld. Dette tar Oslo kommune til etterretning, og som byrådsleder ber jeg folk følge politiets råd, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på Facebook.

I går sa Johansen til NRK at kommunen vil stille opp med Rådhusplassen og 500.000 kroner til markeringen, som skal finne sted i kveld klokken 19.30.

Ingen av statsrådene kommer heller til å delta under arrangementet. Til TV2, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at hun ber folk om å følge politiets råd.

Powered by Labrador CMS