Urix

Tsjekkia slutter med tvangssterilisering av transpersoner

Tsjekkias høyesterett har opphevet en lov som krever at transpersoner må gjennomgå operasjoner på kjønnsorganene og sterilisering før de får endret juridisk kjønn.

Publisert

Tsjekkias høyesterett besluttet tirsdag å oppheve en lov som krevde at transpersoner måtte gjennomgå kirurgi før de kunne gjøre transisjonen offentlig.

Frem til nå har tsjekkiske transpersoner både måtte sterilisere seg og gjennomgå operasjon.

Avgjørelsen er i tråd med lovverket i de fleste andre medlemsland i EU. Ifølge Reuters uttalte retten at den tidligere praksisen er en «krenkelse av menneskers verdighet».

Det tsjekkiske parlamentet har fått et drøyt år på seg til å få på plass et nytt lovverk for transpersoners rettigheter.

Fram til 2016 måtte transpersoner i Norge fjerne sine reproduktive organer før de fikk endre juridisk kjønn. I Norge stemte Stortinget i 2020 nei til offentlig beklagelse og erstatning til transpersoner da dette ble votert over.

I 2021 gikk Nederlands regjering ut med en formell beklagelse til trans- og intersexpersoner som mellom 1985 og 2014 ble tvunget til å gjennomgå sterilisering hvis de ønsket å skifte juridisk kjønn. Landet ble det første i verden til å offentlig beklage for denne praksisen.

 

 

Powered by Labrador CMS