Meninger

2611 feminister mot transfobi

– Over lang tid har transkvinner som ytrer seg i offentligheten blitt utsatt for hets og trakassering, av flere som bruker lesbisk identitet og feminisme som argument for sin transfobi, skriver 2611 feminister.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 var vi 2476 kvinnelige feminister som hadde behov for å si ifra at vi ikke finner oss i at kvinnekamp, og lesbisk frigjøring, blir et påskudd for å undertrykke transpersoner. Nå er vi mange som har det behovet igjen.

Vi som har signert denne gangen er ciskvinner, transkvinner og ikke-binære personer. Vi er feminister, og flere av oss er under LHBTQIA+ paraplyen.

Over lang tid har transkvinner som ytrer seg i offentligheten blitt utsatt for hets og trakassering, av flere som bruker lesbisk identitet og feminisme som argument for sin transfobi.

Denne hetsen mot transpersoner sprer seg. Ikke bare i norske miljøer og i landsdekkende avisers kommentarfelt, men den har også fått internasjonale ringvirkninger. Dette fører igjen til enorme mengder hets og trusler, rettet særlig mot transkvinner.

Det er vanskelig å se at målet kan være noe annet enn å kneble, og bli kvitt, transpersoner. Bufdirs levekårsundersøkelse i 2021 viste at transpersoner er svært utsatt for diskriminering, trusler og vold, og har betydelig dårligere levekår enn den øvrige befolkningen. I Bufdirs rapport fra juni 2022 går det frem at hatkriminalitet mot skeive stadig øker. Etter terrorangrepet 25. juni burde vi alle ha lært å gjøre bedre. Den vanvittige mengden hat transpersoner må forholde seg til er helt umenneskelig, og legitimerer voldelige handlinger.

Transpersoner i Norge kjemper mange livsviktige kamper akkurat nå. Kampen for verdig helsetilbud, for kjønnsbekreftende behandling, og et tredje juridisk kjønnsalternativ. Å tvinges til å kaste bort tid på å stadig motbevise løgner er uten tvil nedverdigende, utmattende og hindrer framgang. Vi er nødt til å gjennomskue disse løgnene for hva det er: hatefulle ytringer.

Kvinners og transpersoners rettigheter står ikke i motsetning til hverandre. Vår identitet som kvinne blir ikke svekket av å gi rom for kvinner som ikke ligner oss selv. Vi slåss sammen mot undertrykkende strukturer i samfunnet vårt.

Vi var 2476 kvinnelige feminister som visste at dette var en felles kamp i 2020, og er nå 2611 transkvinner, ikke-binære og ciskvinner som vet at det er en felles kamp i 2023.

Vi gir oss aldri i kampen for at alle kan være seg selv, uten frykt for å bli hetset eller forsøkt kneblet.

Se hele listen med navn som har skrevet under på oppropet her

Powered by Labrador CMS