Viva la Vulva!

Selfiebua Viva la Vulva lanseres torsdag 26. april på Uhørt i Oslo.

Publisert

I selfiebua Viva la Vulva kan du anonymt ta bilde av din vulva, og dermed bidra til en fargerik samling bilder som viser hvor forskjellige vulvaer er.

Torsdag 26. april lanserer Skeiv Verden og Sex og samfunn fotoboksen Viva la Vulva hvor kvinner anonymt kan ta bilde av vulvaen sin, og dermed bidra til å lage en samling av vulva-selfier som viser hvor ulike kvinners kjønnsorgan er.

Fotoboksen er basert på et tilsvarende dansk prosjekt kalt «kussomaten» som ble lansert i 2011 ved Goethe-instituttet i København, hvor den ble en umiddelbar suksess. Siden har mange danske kvinner anonymt tatt bilder av underlivet sitt i kussomaten, og bidratt til en fargerik samling bilder som er opplysende og styrker kjennskapen til kvinnekroppen.

Det var under Oslo Pride i fjor at Kaja Glenne Lund, styremedlem i FRI Oslo og Akershus, og Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, kom på ideen om en norsk versjon. De tok kontakt med Sex og samfunn, Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, som kastet seg inn i prosjektet med en gang.

– Vi tente på ideen og vi kjente til den danske varianten fra før. Nå håper vi at kvinner, og menn for den saks skyld, og alle andre skal få et annet bilde av vulva og vulvaens mangfold, sier Trude Slettvoll Lien, prosjektleder i Sex og samfunn.

Med selvutløser

Fotoboksen Viva la Vulva er et humoristisk prosjekt, men også et viktig prosjekt.

– Spesielt nå hvor vi er i en tid hvor det snakkes mye om intimkirurgi og hvordan kjønnsorganene våre skal se ut. Med denne fotoboksen kan vi få vist hvor mangfoldige vi er, og vi håper folk vil bidra til å vise at vi alle er forskjellige, normale og fantastiske, sier Lund, som er kunstnerisk leder for prosjektet.

– Vi ønsker å skape debatt og oppmerksomhet rundt kvinners seksuelle helse. Vulvaen ligner sjeldent de man ser i pornoindustrien, sier Lien.

Mens den venter på å bli lansert, ruver fotoboksen enn så lenge i lokalene til Skeiv Verden. Veggene er malt svarte på utsiden og knallrosa på innsiden. Forhenget er et forseggjort bildeteppe av en vulva, og inni boksen står det en stol hvor man setter seg for å ta bilde av sitt eget underliv. Bildene tas med selvutløser, og det er en privat hendelse uten publikum.

– Mange har nok en høy terskel for å gå inn, men vi oppfordrer folk til å la det stå til. Dette er et felles prosjekt hvor vi alle kan bidra til å fjerne barrierer knyttet til kvinners underliv, sier Øvergaard og poengterer at det kun er ett kamera i boksen.

– Her er ingen skjulte kameraer, og vi ser ikke på bildene etter hvert som de tas – så ingen skal føle at vi glor på akkurat dem, forsikrer Øvergaard.

Til Oslo Pride

Lanseringen av fotoboksen skjer 26. april i Oslo og før den tid har det vært navnekonkurranse. Nå er navnet på plass og Viva la Vulva vil etter lanseringen dukke opp på blant annet Oslo Pride, men også andre steder.

– Vi håper at organisasjoner, lag og privatpersoner vil invitere fotoboksen på besøk. Målet vårt er å få bilder av så mange vulvaer som mulig, sier Lund.

Lansering: Viva la Vulva, Uhørt, Torggata 11/Strøget passasjen, Oslo, torsdag 26. april kl. 17-20.

Camara Joof Lundestad er kveldens konferansier og vil ha Vulvapreik med blant annet Tuva Fellmann fra P3. Det blir også burleskshow med kroppspositivist Carina Elisabeth Carlsen og kvelden avsluttes med dj. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Info: Lansering: Viva la Vulva

Powered by Labrador CMS