Urix 

Vest-Europa er mest homovennlig

En ny amerikansk undersøkelse er trenden nå at en økende andel av verdens befolkning sier seg positive til likekjønnede ekteskap. Støtten er høyest i Vest-Europa der folk flest støtter skeive ekteskap.

Det er store forskjeller blant verdens innbyggere i synet på om homofile og lesbiske bør få gifte seg. I Nigeria er 97 prosent imot, mens i Sverige er 2 prosent imot.
Publisert Sist oppdatert

  

Det amerikanske forskningsinstituttet Pew Research har spurt innbyggerne i 24 land hva de mener om likekjønnede ekteskap, melder forskning.no

Ifølge Pew Research skiller Vest-Europa seg ut når det gjelder støtte til likekjønnede ekteskap. I flere land støtter opptil 80-90 prosent av befolkningen at skeive skal få lov til å gifte seg. Deriblant Spania, Nederland, Frankrike og Tyskland. Mens i Storbritannia og Italia støtter rundt 75 prosent av befolkingen likekjønnet ekteskap. 

Grekerne delt på midten 

I land i Øst-Europa er motstanden stor. I Ungarn er 64 prosent av befolkningen mot at skeive skal ha rett til å gifte seg, mens i Polen er litt over halvparten mot likekjønnede ekteskap. I Hellas er befolkningen delt på midten, 50 prosent for og imot. 

Øvrige land

 I USA støtter 63 prosent av befolkningen skeive ekteskap. Støtten er høyst blant demokratene, og blant yngre amerikanere.

Størst motstand mot likekjønnede ekteskap finner Pew Research i Nigeria der 97 prosent av befolkningen er imot, Indonesia med 88 prosent og Kenya 82 prosent. I India sier majoriteten ja, og indisk høyesterett skal i løpet av sommeren avgjøre om skeive ekteskap skal bli legalisert.

I Brasil, Mexico og Argentina er det nå klart flertall i befolkningen for at homofile og lesbiske kan inngå ekteskap. 

Kjønn, alder og utdannelse

Undersøkelsen viser at støtten til skeive ekteskap er høyest blant kvinner og den yngre delen av befolkningen. Utdannelsesnivået spiller også inn, personer med lav utdannelse er mindre positive til likekjønnede ekteskap enn personer med høy utdannelse.

 «Ta ikke utviklingen for gitt»

Norge er ikke blant de 24 landene i Pew Research sin undersøkelse, men 3 av 4 nordmenn støtter skeive ekteskap viser en undersøkelse meningsmålingsbyrået Ipsos gjorde før Pride 2023. Norge og Sverige er likt med henholdsvis 73 og 75 prosent av befolkning som støtter likekjønnede ekteskap.

Ifølge professor Arnfinn Midtbøen ved universitetet i Oslo bør man likevel følge med på utviklingen.

«For å være helt ærlig, så er jeg litt bekymret. Ingenting er gitt verken hos oss eller i resten av den vestlige verden», sier Midtbøen til forskning.no

«Det er ingen tegn på rettighetsmessige tilbakeslag for skeive i Norge i dag. Men terrorangrepet 25. juni i fjor minnet oss på at skeive fortsatt er en utsatt minoritet. Og motstanden mot Pride, som vi også ser tendenser til i Norge, kan være tegn på en økende polarisering på sikt også her»

 

 

 

Powered by Labrador CMS