Musikkvideopremiere

Vil ikke være gratispassasjer

Etter terrorangrepet 25. juni i fjor, måtte Eirik Sognnes ta et oppgjør med seg selv på albumet «Nattas Barn». I dag slipper han musikkvideoen «Baby Baby». Se den på Blikk.

– Jeg vil skildre skeiv seksualitet og begjær, og peke på krefter som får skeive til å skamme seg, forteller artisten Eirik Sognnes.
Publisert Sist oppdatert

Eirik Sognnes (33) jobber som lærer ved Olsvik skole i Bergen, men han er også artist. Han ble for alvor kjent med EP-en «Heim» i 2017, en utgivelse som førte til at han fikk et arbeidsstipend fra Tekstforfatterforbundet. Låta «Fri meg» fra EP-en ble godt mottatt og har i dag strømmetall på over 10 000.

Eirik Sognnes er opprinnelig fra Lærdal i Sogn og Fjordane. – Lærdal er ei lita bygd med 2200 innbyggere innerst i Sognefjorden, sier Sognnes og forteller at han har fundert mye over å være «homo på bygda».

– Det er jo alltid to sider av en sak. For min egen del må jeg si at jeg hadde en fantastisk fin ungdomstid. Jeg har to fantastiske foreldre og ikke minst gode venner. Vi var en guttegjeng som hadde musikken til felles, sier Sognnes som mener at bildet mange har av tragiske skeive skjebner i møtet med bygdedyret, nok er med nyansert nå enn før.

Nattas barn

Bygdedyret tok i alle fall ikke Sognnes. Men det var likevel én tragisk hendelse som fikk han til å ta et oppgjør med seg selv, og samfunnets fordommer. Det gjør han på det nye albumet «Nattas Barn», som slippes 12. mai.

Albumtittelen «Nattas Barn» er inspirert av et intervju Kim Friele ga til NRK i sin tid.

– Friele omtalte om homofile som tidligere, og etter mitt skjønn fortsatt gjør det i dag, trakk ut i gatene, parkene og på offentlige toalett etter mørkets frembrudd for å finne andre skeive å oppleve nærhet, sex og kjærlighet med, sier Sognnes.

Ifølge artisten selv tar alle låtene på albumet for seg tema knyttet til skeive liv i dag, og han retter også kritikk mot religionens rolle under frigjøringskampen.

Gratispassasjer

Men den røde tråden i albumet er preget av terroren som rammet Oslo og det skeive miljøet 25. juni i fjor.

– Jeg var selv på London pub denne kvelden. Jeg som hadde levd i ti år som åpen homo på en bølge av optimisme og fremtidstro, fikk mye å tenke på etterpå, forteller Sognnes.

– Jeg ble nesten litt skamfull over at jeg så langt i livet stort sett hadde vært en gratispassasjer i frihetskampen. En som bare hadde høstet fruktene, og hadde nytt godt av den friheten andre hadde gått fremst i toget for at jeg skulle ha. Så jeg spurte meg selv: «Hva kan du bidra med?».

Eksplisitt skeiv

– Svaret ble å gå hjem og skrive et skeivt norsk frigjøringsrockealbum som eksplisitt tar opp i seg skeiv kjærlighet, begjær, ensomhet og sårbarhet, men også dans og moro. I norsk musikk er skeiv kjærleik og seksualitet nesten helt fraværende. «Nattas Barn» er mitt bidrag til å gjøre noe med det, sier han til Blikk.

Albumet slipper han 12. mai. Samme måned legger Sognnes ut på veien med band og holder konserter til langt ut i juli. Første besøk får Bygdepride i Volda, så er det slippefest og konsert på Kulturhuset i Bergen. Flere konserter blir det utover sommeren. Følg med her: Eirik Sognnes på Facebook

Første singel på albumet «Nattas Barn», «Baby Baby», er ute nå, og i dag slippes også musikkvideoen. Se den her:

Powered by Labrador CMS