8. mars

Inkluderende kvinnedag

Ironisk pølsefest, Femme Brutal-festival og inkluderende feminisme. Årets 8. mars i Oslo foregår på mange arenaer.

Publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro inntar 8. marskomiteen Youngstorget med appellanter før toget går kl. 18. Konferansier er Liv Gulbrandsens og det blir appeller av Ubah Aden, Berit Austveg, Sunniva Leikanger Yndestad, Nargis Nehan og Hanne Størset, og kulturinnslag ved Akerselva kvinnekor og Helven.

.

Inkluderende feminisme

I mange år har sexarbeidernes organisasjon i Norge (PION) og Blitz, samt støttespillere gått bakerst i 8. marstoget. Det blir det en slutt på i år. I år skal kvinnedagen tas tilbake.

Organisasjoner og grupperinger som PION, PolyNorge og SMIA har tatt initativet til markeringen «Vi går først. Ta tilbake kvinnedagen med Inkluderende Feminisme!»

«Siden feminismens morgen har vi vært i fronten i sakene det kjempes om, men når det kommer til inkludering i samtalene og synlighet i toget har vi gang på gang blitt utelatt og blokkert fra deltakelse, men i år begynner revolusjonen!

Vi går metaforisk og bokstavelig talt fra de dominerende feministgruppene i år, og viser at det er VI som leder an!» skriver arrangørene på Facebook.

Utbrytergruppen vil gå fra Youngstorget før resten av 8. marstoget i det appellene starter og går sin egen rute opp Karl Johans gate før toget ender opp ved Oslo Camping i Møllergata hvor det blir appeller fra Eva Henriksen (Norges Handikapforbund Ungdom), Lilith Staalesen (PION Sexarbeidernes interesseorganisasjon), Inger Johanne Falk Vanvik (PolyNorge), Brita Møystad Engseth og Ronja Vara (Samefolkets Parti). Oslo Camping holder åpent mellom kl. 19 og 23.

Info: Vi går først. Ta tilbake kvinnedagen med Inkluderende Feminisme!

.

.

Brita Møystad Engseth hos Humanistene

Humanistene inviterer til oppvarming før markeringen på Youngstorget og setter i år fokus på transkvinner og en mer inkluderende kvinnebevegelse. Det blir paroleverksted, sosial mingling og appell med filmviter og samfunnsdebattant Brita Møystad Engseth.

Engseth traff en nerve med debattinnlegget «Kjønn og identitet: Mørkekvinner» i Dagbladet nylig, hvor hun går hardt ut mot lesbisk antitrans retorikk. Arrangementet finner sted i Humanistenes lokaler 657, Fredensborgveien 22F i Oslo kl. 16.30.

Info: Kvinnedagen med Humanistene

.

Femme Brutal-festival på Ingensteds

Femme Brutal inviterer til fest og platelansering på Ingensteds i Brenneriveien 9.

Olivias Rekorder og Ergi har samlet inn musikk til en samleplate som lanseres med brask og bram med konserter, panel og appeller denne dagen. Målet var å gi et soundtrack til vår skeive, feministiske 8. mars-markering her i Norge og stikkord fra Olivias Rekorder er som følger: «Polyamorøs gospel, homofil droneambient, bifil opera, lesbisk visesang, kvinnelig shanty, transkjønna trance, drag-metal, kjønnsdysforisk folkemusikk, postpunk, late bloomer barnesang, ikke-binær ska-jazz, BDSM-blues, feminin gutt-hyperpop, eller bare kampsanger for det vi tror på; 6-timers arbeidsdag, nei til kjønnsbasert vold, hjelp mot giftig maskulinitet, et tredje juridisk kjønn, flere krisesentre og solidaritet med våre søsken rundt om i verden.»

Denne kvelden blir det konserter med blant andre Sosialistisk Kor, Sliteneliten, Gaspard og OHNESORG djs.

Billetter koster kr. 200/150, dørene åpner kl. 18 og konsertene starter kl. 20.
Info: Femme Brutal 8. mars Festival

.

DRAMAqueen.

.

Pølsefest med DRAMAqueen og Free The Nipple

DRAMAqueen og Free The Nipple lever fortsatt på restene av 8. mars-festen på Elsker i 2020, som gikk av stabelen bare minutter før lockdown. I år gjentas suksessen og det inviteres til ironisk pølsefest og deilig stemning i den inkluderende feminismens ånd i Elskers nye lokaler.

Klar beskjed fra arrangørene: «Om du allerede nå vet at du er transekskluderende eller for øvrig mangler interseksjonalitet i din feminisme kan det hende at du vil trives bedre på en annen fest». Dørene åpner kl. 18. Elsker, Kristian IVs gate 12

Info: Pølsefest med DRAMAqueen og Free The Nipple

Powered by Labrador CMS