8. mars

– Feminisme er ikke moralisme

Inkluderende Feminisme-Initiativet inviterte til et alternativt 8. mars-arrangement på Eidsvoll plass i Oslo fredag kveld. – Vi er en grasrotorganisasjon som vi håper kan samle enda flere aktivister, og vi fokuserer på interseksjonell feminisme, sier Julie Linner Ruud, nestleder i Inkluderende Feminisme-Initiativet.

Publisert Sist oppdatert

Inkluderende Feminisme-Initiativets arrangement var separat fra det offisielle 8. mars-arrangementet som foregikk på Youngstorget. Arrangørene Skeiv Verden, Sex og Politikk, Sappho's Friends, SMil Norge og PKI, ser behovet for et separat arrangement.

Noen vil hevde det er synd med to separate 8. mars-arrangement, noe Inkluderende Feminisme-Initiativet også ser.

– Jeg forstår det jo, sier nestleder i Inkluderende Feminisme-Initiativet, Julie Linner Ruud til Blikk.

– Grunnen til at vi arrangerer et eget 8. mars-initiativ, er for å kunne fremme mange av våre hjertesaker, som ikke er ønsket i det offisielle arrangementet, som rettigheter for sexarbeidere og inkluderingen av transpersoner, sier Linner Ruud.

– For oss er 8. mars en likestillingsdag, og det har vært vrient for mange av oss å være med på parolemøter i forkant av det offisielle arrangementet. Vi har opplevd mye hatprat mot sexarbeidere og transpersoner. Det har vært krevende, og vi har forsøkt å få gehør i mange år nå, uten hell.

Linner Ruud forteller at Inkluderende Feminisme-Initiativet er en ny organisasjon.

– Vi er en grasrotorganisasjon som vi håper kan samle enda flere aktivister, og vi fokuserer på interseksjonell feminisme. Hos oss er alle kjønn velkommen, så lenge de er feminister.

(f.v.) Lilith Nepstad Staalesen i PION, Lynn Myrdal fra PolyNorge og SMIL Norge og Julie Linner Ruud, nestleder i Inkluderende Feminisme.

«Slutshaming er kvinneundertrykkende»

Blant parolene kunne vi se «We stand with Palestine! End the genocide!», «Transkamp er kvinnekamp!», «Alle kvinner fortjener et hjem! Fjern hallikparagrafen!» og «Soverommet er politisk! Kvinne, krev din kink!». Blant appellantene var det kjente stemmer som sexolog og lege, Esben Esther Pirelli Benestad, i tillegg til aktivister tilknyttet PION og PolyNorge.

PolyNorge og SMIL Norge var representert ved Lynn Myrdal, som snakket om kink, BDSM og feminisme.

«Om noen hadde sagt til meg for 10 år siden at jeg skulle holde appell på et feministisk 8. mars arrangement, så hadde jeg spurt om det var noe i veien med dem. Feminismen har vært okkupert av aggressive radikaliserte ekstrem-moralister altfor lenge», sa Myrdal på Eidsvolls plass.

«Feminisme og kjønnskamp for meg handler om retten til å bestemme over egen kropp og egen seksualitet. Ikke bare retten til å kunne si nei, men også retten til å trygt kunne si ja. For å oppnå et mer likestilt samfunn må vi slutte å se på seksualitet som noe som kvinner kan være stolt av, eie og styre kun ved å si nei.»

I et likestilt samfunn er ikke feminister mot BDSM ifølge Myrdal.

«Det å frata kvinner rom og mulighet til å eie sin seksualitet, er faen ikke bedre enn å påtvinge kvinner seksualitet. Det er ikke kvinneundertrykkende å få lov til å leve ut normbrytende seksualitet uten skam. Du svikter ikke likestillingskampen om du ønsker å være en sexy domina som får nakne menn til å vaske dass. Å påstå at BDSM er grunnleggende kvinneundertrykkende er det samme som å innrømme to ting. For det første at du mangler kompetanse og for det andre at du ikke forstår konseptet samtykke», sa Myrdal, og avsluttet med: «Slutshaming er kvinneundertrykkende. Snu slutshaming til slutFAMING. Om du kjenner at det rykker litt i moralistmuskelen din, snu pekefingeren til en high five. Du trenger ikke gjøre som henne for å respektere hennes rett til å eie sin seksualitet uten skam. Feminisme er ikke moralisme. På kvinnedagen 8. mars vil jeg oppfordre alle kvinner til å kreve retten til sin seksualitet. Kvinne krev din kink!»

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS