Pride

Stortingspresidenten feiret Senior Pride

Stortingspresident Masud Gharahkhani var gjest når FRI, Kirkens bymisjon og Gamlebyen og Grønland menighet inviterte til Senior Pride i dag. – Det er mennesker som dem som har tatt de tøffe kampene, sier Gharahkhani til Blikk.

Inger Myhre Hansen og Aasmund Robert Vik i FRIs seniornettverk i miniparaden under Senior Pride i Oslo i dag.
Publisert Sist oppdatert

Dagen startet i Grønland kirke med orgelkonsert og pride-bønn ved blant andre bymisjonsprest Eir Andrea Berg.

– Vi tenner et lys for de som ikke orker å kjempe mere. Og vi tenner et lys for de som fortsatt kjemper, sa bymisjonsprest Eir Andrea Berg i sin pride-bønn i Grønland kirke under Senior Pride i dag.

50 år med pride

Etterpå ble det flaggheising ved Fafos flaggstang i Grønlandsleiret, før en mini-prideparade tok deltagerne til takterrassen på Nabolagshuset i Landbrukskvartalet hvor det vanket kaker og kaffe.

Senior Pride ble arrangert i anledning 50 år med pride i Oslo, og over 70 års organisert kamp for skeives rettigheter i Norge.

– Det er ingen tvil om at vi, takket være personer som Aasmund Robert Vik og Inger Myhre Hansen i FRIs seniornettverk, har kommet langt, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til Blikk.

– Det er mennesker som de som har tatt de tøffe kampene, og som gjør at Norge i dag ligger på topp i demokrati og menneskerettigheter.

Aasmund Robert Vik, pioner og ildsjel i Seniornettverket i FRI, sammen med stortingspresident Masud Gharahkhani på dagens Senior Pride i Oslo.

Både Aasmund Robert Vik og Inger Myhre Hansen har lang fartstid den skeive bevegelsen, og er begge i dag primus motorer for FRIs regnbuetreff for seniorer. Men de har også vært med i styre og stell i de 50 årene vi nå feirer siden den første pridemarkeringen.

– Vi står på skuldrene til pionerer som Aasmund og Inger, og vi skal ikke glemme den historien. De har kjempet hardt, og under helt andre forhold enn de vi har i dag, sier Gharahkhani.

50 års feiring til tross. Terroren for to år siden sitter fortsatt i mange av oss, og stortingspresidenten.

– Ja, vi har kommet langt, men vi glemmer ikke det som skjedde 25. juni for to år siden. Og ikke minst, vi kan ikke snu ryggen til den debatten som foregår rundt pride og skeive rettigheter mange steder. Tidvis kan det oppleves som at vi tar noen steg tilbake. Der har fellesskapet et ansvar, og sørge for at skeive skal ha samme rettigheter som alle andre, sier Gharahkhani til Blikk.

– Nå skal vi bruke jubileet til å minnes og feire historien, men også til å snakke om hvilke verdier vi skal fortsette å kjempe for.

Det har skjedd en pride-vekst i de 50 årene vi kan se tilbake på. Fra å være et storbyfenomen, har pride nå spredt seg ut over landet, i mindre byer, bygder og tettsteder.

– Ja, også til Drammen, min hjemkommune, sier Gharahkhani fornøyd.

– Pride har blitt en folkefest mange steder i landet. Jeg har selv deltatt på Drammen Pride opptil flere ganger, men også prider på andre mindre steder, som Kongsberg i oktober. Det var en kald fornøyelse, men pride ble det likevel.

Miniparade fra Grønland kirke til Nabolagshuset i Landbrukskvartalet.

Inger Myhre Hansen i FRIs seniornettverk var takknemlig for at stortingspresidenten tok seg tid til å delta på feiringen.

– For 50 år siden, da Aasmund og jeg ble med i bevegelsen, ville det vært uhørt at en stortingspresident deltok, sier Hansen til Blikk.

– Den tanken hadde vi nok ikke engang turt å tenke. Ikke biskopen heller for den saks skyld, sier Hansen og viser til at biskop Kari Veiteberg er påmeldt som gjest når Gamlebyen og Grønland menighet inviterer til kirkefrokost før paraden lørdag 29. juni.

Det sitter langt inne, men til slutt erkjenner Hansen at hun er stolt over det hun har vært med på, og det hun har fått kjempet fram i løpet av sine 50 år i den skeive bevegelsen.

– Jeg er stolt. Men kampen er ikke over ennå. Det er viktig å huske på, sier hun og sender utfordringen videre til nye generasjoner skeive.

: FRI-leder Viljar Eidsvik og styreleder i FRI Oslo og Viken, Marianne Gulli, deltok på Senior Pride i Oslo.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS