Dette er et viktig og stort steg i riktig retning, sa statsminister Erna Solberg under dagens pressekonferanse.

REGJERINGEN VIL FORBY KONVERTERINGSTERAPI

Forslaget sendes «straks» til høring, lovet statsminister Erna Solberg. – Vi er alle utålmodige, men nå er vi altså rett rundt hjørnet, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Publisert Sist oppdatert

I november sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja at regjeringen ikke kunne fastslå når forbudet skulle komme på plass. Nå sier Raja at regjeringen utformer et forslag om forbud mot konverteringsterapi. Høringsnotatet er enda ikke ferdig, men et lovforslag vil trolig bli sendt ut på høring i løpet av sommeren.

– Vi skal gå inn for et forbud mot såkalt konverteringsterapi. Forhåpentligvis, innen sommeren, skal vi sende et lovforslag ut på høring, lover kultur- og likestillingsministeren.

Satsningsområde i ny lhbt+plan

Dette ble klart under dagens pressekonferanse, hvor Raja, sammen med statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og utviklingsminister Dag Inge Ulstein fremla regjeringens nye handlingsplan mot diskriminering av lhbt+personer.

– Regjeringen vil snart sende på høring et lovforslag om å forby konverteringsterapi. Dette er et viktig og stort steg i riktig retning, sier statsminister Erna Solberg.

Både Solberg og Raja kunne fortelle at konverteringsterapi er et av regjeringens innsatsområder i den nye lhbt+handlingsplanen.

Kultur- og likestillingsministeren sier forslaget er rett rundt hjørnet, men at det har vært nødvendig med en grundig utredning.

– Når vi skal forby noe vi ikke liker, så må det forbudet stå seg både i forhold til grunnloven og til våre internasjonale konvensjonsforpliktelser, sier Raja.

Skeive organisasjoner ble ikke informert

Både FRI-leder Inge Alexander Gjestvang og leder i Skeiv Ungdom, Odd Thomassen, var til stede for å gi sine tilbakemeldinger på handlingsplanen.

Ingen av organisasjonene var informert om høringsforslaget i forkant av pressekonferansen.

– Utredningen var vart veldig lenge og jeg er takknemlig for at vi i dag får tydelig signaler som sier at det er en ende på en praksis som er uverdig og umenneskelig, og som har ødelagt liv, sa Gjestvang.

– Hvor mye mer er det vi trenger vi å vite før vi faktisk kan gjøre noe? Det gjelder i aller høyeste grad forbudet om konverteringsterapi som vi og mange med oss har venta utålmodig på.

Gjestvang sier han er glad for at regjeringen i den nye handlingsplanen vil satse på forskning og kunnskap, men sier at det må komme til syne i konkrete handlinger og tiltak.

– Vi har ikke hatt noe mer kjennskap til denne prosessen annet enn at vi vet at det har foregått en utredning. I lhbt+planen er det kun er utredning og kunnskapsheving som står helt konkret nevnt. Nå har vi fått en muntlig lovnad om forbud, så får vi se hva som skjer. Vi lever fortsatt i uvisshet, som vi har gjort siden 2019, sier Gjestvang til Blikk.

Ny lhbt+handlingsplan

Den nye handlingsplanen inneholder 46 tiltak for å bedre skeive liv. De fem hovedområdene er:

  • Økt kunnskap og forskning om skeive i Norge
  • Økt åpenhet om kjønns- og seksualitetsmangfold og likeverdige offentlige tjenester
  • Likestilt arbeidsliv, trygge nærmiljøer og offentlige rom
  • Konverteringsterapi
  • Videreføre internasjonalt lederskap

Les «Trygghet, mangfold og åpenhet Regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika 2021–2024» i sin helhet her.

Powered by Labrador CMS