– Jeg er gladere og tryggere som mann etter at jeg innså at jeg ikke trenger å klare alt selv, sier Adam Schjølberg.

Farvel til urmannen

Det er morgen på Alexsander Kiellandsplass i Oslo. Menn i alle aldre haster forbi. Hva tenker de på der de går? Hvordan har de det inni seg? Det vet vi ikke, for de sier det ikke til noen. Men Adam Schjølberg har forsøkt å finne ut av det.

Publisert Sist oppdatert

I september kommer standup-komikeren Adam Schjølberg (37) ut med boka «Mannual». Boka er først og fremst hans eget oppgjør med seg selv og den maskuliniteten han har forsøkt å leve opp til. Den som sier at menn er tause, rasjonelle og følelseskalde. Men boka er ikke minst en utstrakt hånd til andre menn, menn som kanskje også kjenner seg låst i en rolle som ikke passer dem.

– Det begynte allerede på barneskolen. Helt fra første klasse var jeg bevisst på at jeg var annerledes enn de andre guttene. Og jeg startet å fundere på hva jeg gjorde feil. Dette har fulgt meg gjennom livet, denne grublingen over hva det vil si å være mann, å være maskulin. Og ikke minst, hvordan jeg selv skulle kunne klare å bli en ekte mann.

Det var først da Schjølberg skulle opereres for en godartet hjernesvulst for to år siden at han innså at han hadde satset for mye på å leve opp til myten om den selvhjulpne mannen, han som ikke trenger andre.

– Jeg har alltid vært den folk kommer til med sine bekymringer, den de kan snakke med, men da jeg selv trengte noen hadde jeg ingen ord for å be om det. Jeg skulle klare operasjonen selv, og når den var over skulle jeg fortelle andre om den.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS