Pride

Nasjonaloperaen og Kringkastingsorkestret gir konserten «For en stemme!» i femtiårsgave til Pride

I år er det nøyaktig 50 år siden den første pridemarkeringen i Oslo. Nå åpner jubileumsutgaven av Oslo Pride med en stor musikalsk feiring av stemmens kraft, muligheter og mangfold i Operaen.

Per Sundnes og Silya Nymoen leder showet «For en stemme!» i Operaen.
Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Prides 50-års-jubileum inviterer Nasjonaloperaen og Kringkastingsorkestret sangere fra mange sjangre, aldre og kulturer til en storslått feiring av den fantastiske menneskestemmen. Konserten åpner årets Oslo Pride, onsdag 19. juni, og har fått navnet «For en stemme!»

Her vil publikum oppleve opera, joik, jazz, strupesang, pop og kveding, framført av fantastiske stemmekunstnere, barnekor og Kringkastingsorkestret. Konferansierer er Per Sundnes og Silya Nymoen, dirigent er Daniela Musca.

– Vi er så utrolige glade over at Nasjonaloperaen og Kringkastingsorkestret går sammen om en konsert som markerer at det er femti år siden den første pridemarkeringen i Oslo. Dette blir en fantastisk konsert som alle bør få med seg, sier leder i Oslo Pride Dan Bjørke i en pressemelding.

Konserten sendes dessuten på NRK1 på paradedagen lørdag 29. juni.

Feirer mangfoldet av stemmer

Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

På scenen står blant annet sopranist Samuel Mariño, med den lyseste mannsstemmen du kan forestille deg, Adrian Angelico, med både joik og operastemme, Mahsa Vahdat i duett med Jarle Bernhoft, kveder Kim Rysstad, Operaens barnekor og Sofie Asplund med «Glitter and be gay». Det er mangfoldet som finnes i den enkeltes stemme, og kraften som oppstår når disse synger sammen som står i fokus.

– Menneskestemmene våre er noe av det mest fascinerende og det mest individuelle vi har. Når menneskestemmer kommer sammen, viser det både hva vi er i stand til å skape som felleskap, og skjønnheten som bor i mangfoldet blant oss, sier operasjef Randi Stene i pressemeldingen.

– De siste femti årene har det vært utrolig mange viktige stemmer som har ropt ut for skeives rettigheter her i Norge. Nå skal vi hylle alle disse stemmene, og Nasjonaloperaen og Kringkastingsorkestret har gjort en fantastisk jobb med å vise frem mangfoldet som finnes i stemmene våre, sier Dan Bjørke.

Opera for alle

«For en stemme!» er en del av Nasjonaloperaens paraplyprosjekt «Opera for alle», som vil løfte, styrke og utvikle forbindelsen mellom opera, sang og folkehelse. Prosjektet er gjort mulig med støtte fra Sparebankstiftelsen.

Kim Frieles minnepris

Samme kveld i Operaen deles Kim Frieles minnepris ut. Prisen vil deles ut hvert år under Oslo Pride. Første tildeling blir i 2024. Målet med prisen er å anerkjenne arbeidet mottakeren gjør for å bedre skeives situasjon. Sammen med prisen vil mottakeren få et økonomisk bidrag som skal støtte opp under arbeidet. En jury utnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet vil dele ut prisen.

– Takket være aktivister som Kim Friele, beveget situasjonen for skeive seg i mange år i positiv retning, også internasjonalt. Det er dessverre ikke lenger tilfellet. Over hele verden ser vi økning i hets, trusler og diskriminering av skeive, og i mange land blir menneskerettighetene til skeive innskrenket, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery til Blikk da nyheten om minneprisen kom i juni i fjor.

Regjeringa har som mål at Norge skal være pådriver for skeives rettigheter internasjonalt, og at skeive blir verna mot diskriminering, forfølging og overgrep.

– Kim Friele skal ha uttalt at «mot er ei bølge som river alle med seg, også de som ikke tør». Friele var den bølgen her i Norge. Minneprisen skal gå til de som er med på å skape slike bølger, sa Jaffery.

Medvirkende:

Konferansier:
Silya Nymoen
Per Sundnes

Kringkastingsorkestret
Operaens barnekor
Daniela Musca (dirigent)

Artister:
Ane Brun
Jarle Bernhoft
Bjørn Tomren
Mahsa Vahdat
Kim Rysstad
Samuel Mariño - Sopranista
Adrian Angelico
Sofie Asplund
Yngve Søberg

Powered by Labrador CMS