Kulturtipset

Afrikansk tradisjon kan brukes til å inkludere skeive

Denne uka er det Olav André Manums tur til å gi oss sine beste kulturtips. Han slipper reportasjeboken «Afrikanske Regnbuer - LHBT-frigjøring i Afrika» tirsdag 7 desember.

Når Olav André Manum og ektefellen Arne Grønningsæter årlig besøker brettspillmessen i tyske Essen, legger de inn turer til nærliggende byer. Besøket i den historiske byen Lubeck ble for Manum årets store kulturopplevelse.
Publisert Sist oppdatert

.

Tirsdag 7 desember lanseres reportasjeboken «Afrikanske Regnbuer - LHBT-frigjøring i Afrika».

– Jeg har tro på det afrikanske begrepet ubuntu, sier Olav André Manum.

– Jeg og mange med meg tror at denne afrikanske livsfilosofien kan brukes til å fremme inkludering og rettigheter for lhbt-folk.

Ubuntu er ifølge Wikipedia, et etisk, humanistisk livssyn som legger vekt på fellesskap og menneskers forbindelser og forhold til hverandre, og begrepet preger kulturen i Kenya, Leshoto, Uganda og Sør-Afrika, som er de fire landene Manum har besøkt for å snakke med afrikanske aktivister.

– Jeg er imponert over motet aktivistene har. Mange, særlig lesbiske, utsettes for grov vold fra menn som føler seg truet.

Samfunnene Manum har besøkt er veldig patriarkalske, og mange hevder at lhbt-livsstiler er vestlige verdier som ikke har noen plass i Afrika.

– Aktivistene har en lang vei å gå, men det skjer også endel positive ting, sier Olav André Manum.

Les hele intervjuet med forfatteren av «Afrikanske Regnbuer» i Blikks januar-nummer.

.

Kulturtips fra Manum:

.

– Hvilke kulturoperatører eller forfattere følger du selv med på?

– Jeg prøver å følge nøye med på afrikansk litteratur, særlig fra Sør-Afrika. Akkurat nå leser jeg «Paradis» av den ferske nobelprisvinneren Abdulrazak Gurnah. Boken er ganske tradisjonelt skrevet, men fra et spennende og annerledes miljø.

Olav André Manum er journalist, oversetter og forfatter.

.

– Når du selv går ut, hvor går du og hvorfor akkurat dit?

– Jeg går veldig gjerne på Kampen Bistro. Det er lokalt og hyggelig, de har bra mat og siden jeg ikke er noe særlig til øldrikker, setter jeg pris på at de har et godt utvalg av rødvin.

.

– Hva er den sterkeste kulturopplevelsen du har hatt i år?

– Lübeck. Byen Lübeck. Besøket der fikk meg til å lese romanen «Buddenbrooks» av Thomas Mann som jeg har hatt i hylla i 40 år og aldri fått lest. Og så satte det meg på sporet igjen av Günther Grass, som har vært et særdeles morsomt gjensyn!

.

– Hva gleder du deg til av kommende arrangementer?

– Jeg gleder meg vel til flere ting. Jeg må for eksempel prøve å få sett «Tolvskillingsoperaen». Men det jeg gleder meg mest til er brettspillmessa i Essen, og det å reise tilbake til Sør-Afrika.

Powered by Labrador CMS