Ukraina

Rasisme og lhbt+hat

Skeive afrikanske mennesker som flykter fra Ukraina, står overfor «alvorlig fare» selv etter å ha nådd «såkalt trygge land», advarer aktivister.

Flyktninger ankommer Polen fra Ukraina ved grensekontrollen ved Medyka.
Publisert

Over to millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden Russland invaderte nabolandet, ifølge FN.

Det rapporteres om rasisme ved grensen mot flyktninger som ikke er hvite. Ukrainske grensemyndigheter og militæret skal visstnok ha inndelt flyktninger etter hudfarge og latt hvite flyktninger gå først ombord i tog som skal frakte dem ut av landet.

Flere melaninrike flyktninger har varslet om at de er blitt stoppet fra å krysse grensen, der hvite ukrainere slipper igjennom. Aktivister frykter nå at melaninrike skeive flyktninger kan risikere fare selv etter at de slipper inn i trygge land.

.

Vanskeligere å finne trygge nye hjem

– På toppen av deres svarthet, vil deres skeive identitet sett dem i alvorlig fare, siden de såkalt «trygge» landene ikke er lhbt+vennlige, skriver House of Guramayle på Twitter, en organisasjon for skeive etiopere, som er ledet av flyktninger.

House of Guramayle samarbeider med Afro Rainbow Austria, som jobber for afrikanske lhbt+personer i Østerrike.

– Vi ønsker å gjøre midler tilgjengelige slik at våre skeive søsken har kapasitet til å komme i sikkerhet på en verdig måte, og mobilisere sikrere transport eller rute. De fleste av dem er akkurat nå i flukt- eller kampmodus, noe som vil hindre deres evne til å avsløre hvem de er og søke hjelp, sier Faris Cuchi Gezahegn, medstifter av House of Guramayle, til PinkNews.

Faris Cuchi Gezahegn.

Gezahegn understreker viktigheten av å finne trygge overnattingssteder for skeive afrikanere i ankomstlandene, helst hjem der verten selv er skeiv eller er en alliert.

House of Guramayle og Afro Rainbow Austria oppfordrer de som har mat, husly og juridisk bistand, til å melde seg til sine myndigheter, slik at de kan knyttes til de som trenger det.

.

Flykter til Polen

Mange som flykter fra Ukraina vil søke asyl i «såkalt trygge land, som Polen, Ungarn og Romania», ifølge Gezahegn, men «disse er ikke trygge land for skeive folk» på grunn av anti-lhbt+lover og forfølgelse av skeive.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har over 1,2 millioner av flyktningene fra Ukraina rømt til Polen.

– Transpersoner og ikke-binære er i enorm i fare. Og vi understreker virkelig alvoret i faren de er utsatt for, sier Gezahegn.

Stas Mishchenko, som er medlem av styret for Kyiv Pride, forteller PinkNews at skeive i Ukraina lenge skjult hvem de er. Ukraina har et antidiskrimineringslovverk som skal hindre diskriminering av skeive i arbeidslivet, men ingen ekteskaps- eller adopsjonslov for likekjønnede par.

– Hvis denne situasjonen hadde oppstått for ti år siden, ville jeg ha sagt at skeive ukrainere flykter fra det homofobiske Ukraina til det tryggere Polen og Ungarn, sier Mishchenko.

– Siden da har situasjonen i landet vårt blitt bedre sakte, men jevnt og trutt, mens våre naboer har hatt et konservativt tilbakeslag.

.

Transkvinner frykter for verneplikten

Spesielt transpersoner i Ukraina har sagt at de føler seg fanget i landet. Det er rapportert om transkvinner som blir nektet å forlate landet fordi de har feil kjønnsmarkør i passene sine. I forrige uke ble det bestemt at menn i alderen 18-60 år nektes å forlate landet. Transkvinner uten riktige kjønnsmarkør i passet er derfor ute av stand til å krysse grensen. Flere oppgir at de gruer seg til verneplikten.

Selv de som klarer å rømme, vil møte på ytterligere utfordringer, mener Mishchenko:

­– Tilgang til medisin for hormonbehandling og andre behov er svært begrenset for flyktninger i land ved ankomst.

– Når det gjelder regnbuefamilier, som ikke er anerkjent i Ukraina, kan vi møte på situasjoner der den biologiske «offisielle» forelderen dør eller blir skadet, og den andre forelderen ikke har noen mulighet til å bli barnas verge. På papiret, er de ingenting for hverandre.

Powered by Labrador CMS