AILI KESKITALO:

Da Aili Keskitalo holdt nyttårstalen sin på NRK 1. januar 2014, var det første gang en sametingspresident snakket om skeive i en offentlig tale. – Jeg har stor tro på den yngre generasjon som er mer nysgjerrige og ikke så opptatt av båser.

Talen som brøt tausheten

– Jeg som tilhører et urfolk, mener det er viktig med representasjon. Derfor har det betydning at også samiske politikere står fram som skeive, og at vi snakker om det, sier Aili Keskitalo.

Publisert Sist oppdatert

«I dag må vi erkjenne at homofiles og lesbiskes rettigheter ikke har fått tilstrekkelig oppmerksomhet i samepolitikken. Mobbing og diskriminering skjer, også i våre skoler og i våre lokalsamfunn. For skeive samer betyr det at det blir umulig å leve fullverdige og gode liv i hjembygdene. Vi trenger flere unge og voksne helter som arbeider mot mobbing», sa Aili Keskitalo i nyttårstalen sin på NRK1 1. januar 2014. Dette var første gang en sametingspresident nevnte homofili i en offentlig tale.

Når Blikk møter henne i Karasjok sju år etter, har Sametinget tre åpne homofile representanter.

– Hvorfor valgte du å snakke om skeive i nyttårstalen din den gangen?

– Jeg valgte å snakke om det fordi samiske politikere ikke er flinke til å ta vare på egne minoriteter. Så for meg var det en naturlig utvikling å ta opp skeives utfordringer. Sametinget blir stadig et mer representativt organ. De første årene var det for eksempel en lav kvinneandel, inntil jeg stilte som presidentkandidat i 2005. Siden den gang har vi fått 50 prosent representasjon. Jeg som tilhører et urfolk, mener det er viktig med representasjon. Ut over politikkens innhold, har det en egenverdi.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS