Urix

Bart Staszewski (med caps og briller) var en av mange skeive aktivister i Polen som ba EU om hjelp. Bildet er fra en parade i 2018.

Tre av hundre er ikke lenger homofrie soner i Polen

Publisert Sist oppdatert

«VELETABLERT TOLERANSE» skal nå erstatte kommunen Podkarpackie sitt tidligere slagord «lhbt-fri sone». Kommunen er den tredje som nå har reversert sin tidligere bestemmelse om at den er «lhbt-fri» sone, slik omkring 100 polske kommuner hevdet å være.

De to andre kommunene, Malopolskie og Lubelskie, stemte i slutten av september også for å avvikle prosjektet med å gjøre seg «homofrie». Sistnevnte vedtok i tillegg at kommunen skal erklæres som et område der det skal arbeides intensivt for «beskyttelse av fundamentale rettigheter og friheter», og kommunestyret presiserte viktigheten av at mennesker selv må få lov til å definere hvem de er. Lubelskie var blant de fem kommunene som i starten av september fikk beskjed fra EU om å oppheve anti-lhbt-sonene sine dersom de fortsatt ønsket å få økonomisk støtte.

Fra 2019 og fram til i dag har omkring en tredjedel av Polens kommuner erklært seg «lhbt-frie» som en del av en større kamp mellom landets konservative katolske kirke og mer liberale krefter. Dette satte Polen på kollisjonskurs med EU, som ser landets lhbt-frie soner som et tydelig brudd på unionens lovverk mot lhbt+diskriminering. De tre kommunene er de første i landet til å oppheve sine tidligere anti-lhbt-soner, og dette oppleves av mange som et stort nederlag for regjeringspartiet som introduserte konseptet for øyet å verne om «tradisjonelle familieverdier».

Det var skeive aktivister i Polen som ba EU om å reagere tydeligere for å beskytte dem mot diskriminering. En av dem, Bart Staszewski, sier nå at han ser positivt på den siste utviklingen.

«Dette er en stor dag for Polen, og en stor suksess for aktivister og samfunnet som helhet. Jeg er rørt.»

Kilde: Reuters

Powered by Labrador CMS