Bøker

I den postmodernistiske romanen «Verden og alt den rommer» blir en jødisk farmasøyt og en muslimsk soldat forelsket.

Kjærlighet i skyttergraven

Publisert

Den bosnisk-amerikanske forfatteren Aleksandar Hemon ga ut romanen «The World and All That It Holds» (2023) tidligere i år. Nå er den oversatt til norsk og har fått tittelen «Verden og alt den rommer». Dette litterære puslespillet av en roman utspiller seg rundt to soldater, en jøde og en muslim, som forelsker seg i hverandre under første verdenskrig. 

Boka starter idet krigen utløses av skuddene i Sarajevo, 28. juni 1914, der den østerriksk-ungarske tronarvingen, erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie blir myrdet. Her i hovedstaden i Bosnia-Hercegovina - på den samme skjebnesvangre dagen er Rafael Pinto opptatt med å knuse urter og male tabletter bak disken på apoteket han har arvet fra sin ærefulle far. Men det er likevel ikke helt dette livet den homofile farmasøyten drømte om i sine poesifylte og vellystige studentdager i det libertinske Wien.

Når plutselig en kavalerioffiser kommer inn og spør etter noe for å få lindret hodepinen, planter Pinto i overmot et kyss på leppene til kunden som gjør et forvirret forsøk på å protestere. Når apotekeren følger etter han ut på gata – blir han vitne til drapene på hertugparet og dette historiske katastrofeøyeblikket. Snart er Pinto fordrevet fra hjemmet sitt og kastes han ut i en stadig fornyende syklus av vold der krig er blitt normalen. Han blir kirurg i hæren der drapene aldri tar pause, men noe fantastisk skjer når han forelsker seg i den muslimske soldaten Osman Karisik.

I skyttergravene er det liten plass til drømmer. Krigen sluker alt de to noen gang har kjent til. Nå er Osmans oppmerksomhet det eneste Pinto har å leve for. De to utfyller hverandre. Osman er en handlingens mann og Pinto er en karismatisk historieforteller. Slik blir Osman Pintos beskytter – og hans store kjærlighet. Sammen rømmer de fra skyttergravene, og overlever det som ikke skal kunne overleves. Over fjell og på tvers av ørkener, fra en verden til en annen, helt til Shanghai, er det Pintos kjærlighet til Osman – med et og annet opiatisk mellomspill – som holder han gående. 

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS