Festival

Skeiv løype på Litteraturfestivalen

Norsk Litteraturfestival på Lillehammer feirer skeivt kulturår med skeive ikoner, lesbisk litteratur og skeive forbilder.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Litteraturfestival er Nordens største litteraturfestival, med et variert program for lesere i alle aldre. Lillehammer ble i 2017 medlem av The UNESCO Creative Cities Network (UCCN), og fikk med det tildelt status som UNESCO-litteraturby, som 1 av 28 byer i verden. I slutten av mai og begynnelsen av juni fylles Lillehammer av forfattere og litteratur.

I anledning Skeivt kulturår har Norsk Litteraturfestival, godt hjulpet av Kultur- og likestillingsdepartementets tilskuddsordning for Skeivt kulturår, lagt opp en skeiv løype hvor publikum får møte skeive forfattere, se skeivt teater og skeiv kultur.

Leons hemmelighet

Tor Fretheim var blant de første som skrev om homofil kjærlighet i ungdomsromaner. Han vokste selv opp i en tid der homofili var tabu, med få skeive forbilder. En av bøkene hans handler om Leon, en ung gutt som etter hvert skjønner at han blir forelsket i andre gutter.

Skuespiller Carl Martin Eggesbø, kjent fra blant annet SKAM, leser fra boken «Leons hemmelighet» av Tor Fretheim onsdag 1. juni kl. 14 i Maihaugsalen. Eggesbø tar publikum tett på Leons tanker og formilder varmt en indre kamp med forvirrede følelser. Kunstner Fredrik Rysjedal illustrerer samtidig med opplesingen, live på scenen som overføres direkte på storskjerm. Musiker Stephan Meidell improviserer musikk som både danner et lydteppe og bryter opp lesningen i korte pauser.

Bjørnsonforedraget

Forfatteren Niviaq Korneliussen er årets vinner av Bjørnsonprisen og ble allerede etter debuten utropt til Grønlands nye litterære stjerne. Korneliussen debuterte som forfatter med romanen Homo Sapienne, i 2014, og boka kom på norsk i 2019. Boka ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Politikens Litteraturpris og ble solgt til utgivelse i 12 land. For sin andre roman, Blomsterdalen, i 2020, som kom på norsk i 2021, ble hun tildelt Nordisk råds litteraturpris 2021, som den første fra Grønland.

I Bjørnsonforedraget onsdag 1. juni kl. 21 i Lillehammer kino vil Korneliussen snakke om skjønnlitteraturens kraft og hvorfor de unges fortellinger er så viktige og om hvorfor vi skal lytte til dem som sier minst.

Skeiv festkveld

Onsdag 1. juni kl. 22 inviterer Litteraturfestivalen til Skeiv festkveld i Festivalteltet. Her blir det skeive ikoner, lesbisk litteratur, skeiv ordbok og opplesninger. Kveldens konferansier er kulturredaktør i Bergens Tidende, Jens Kihl, også kjent fra bandet By og Bygd.

Skeive ikoner
Forfatter og kulturskribent Bjørn Hatterud har samarbeidet med fotograf Fin Serck-Hanssen og forfatterkollega og Blikk-journalist Caroline Ugelstad Elnæs om portrettprosjektet Skeive ikoner, et unikt prosjekt som markerer 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili i Norge ved å avbilde livshistoriene til noen av de fremste individene og miljøene som aktivt bidro til kampen for frihet og likestilling før og etter avviklingen av straffelov 213 i 1972.

Jens Kihl samtaler med Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs om boka.

Ordbok for skeive
Hvordan virker våre mest brukte sex-metaforer, seksualiserte skjellsord inn på samfunnets toleranse for skeive? Og hvilke gode alternativ finnes? Jens Kihl samtaler Linda Eide og Kristin Fridtun om ord.

Unge Mungo
Douglas Stuart er født og oppvokst i Glasgow i Skottland. Etter utdannelsen ved Royal College of Art i London flyttet han til New York, der han begynte karrieren som designer. Shuggie Bain er hans første roman og utkom i 2020 til strålende anmeldelser. Romanen er solgt til en rekke land. Siri Lindstad snakker med Douglas Stuart om romanen Unge Mungo, om unge menn som kjemper for å kunne være den der er, og elske den de vil.

Slampoesi
Det blir også opplesning med Joelle Taylor, poet, dramatiker og forfatter fra Lancashire i Storbritannia. Hun grunnla SLAMbassadors, Storbritannias nasjonale slampoesimesterskap for ungdom, samt det internasjonale muntlige prosjektet Borderlines. Hun har utgitt fire diktsamlinger: Ska Tissue (2011), The Woman Who Was Not There (2014), Songs My Enemy Taught Me (2017). Taylor mottok T. S. Eliot Prize for Poetry for sin seneste diktsamling, C+nto & Othered Poems (2021)

Mellom slagene sørger dj Cassie Brødskive for skeive toner.

Ali Smith

Den skeive forfatteren Ali Smith holder festivalens prestisjefulle hovedforedrag, som i skjønnlitterær form reflekterer rundt årets britiske fokus. Ali Smith er oppvokst i arbeiderklassen i Skottland. I dag bor og arbeider hun i Cambridge, og regnes for å være en av Storbritannias aller største forfattere. Hun har vært finalist til Bookerprisen og Orange-prisen tre ganger, og ble tildelt Whitbread-prisen for romanen Levende bilder i 2005, som gav henne Baileys Women’s Prize for Fiction, Goldsmiths-prisen og Costa Novel Award. Med romanene Høst, sommer, Vår og Vinter har Smith skrevet en skarpt politisk, kunnskapsrik og vittig romankvartett om tiden og samfunnet vi lever i.

Foredraget holdes torsdag 2. juni kl. 16 på Lillehammer bibliotek

Ut på eventyr

Lørdag 4. juni kl. 11.30 i Festivalteltet blir det eventyrstund for hele familien. Det var en gang… da jenter bare var vakre, prinser kysset sovende prinsesser og konger ga bort både døtre og halve kongeriker. I denne eventyrstunden er det ikke helt sånn. Hør Helene Uri, Vigdis Hjorth og Helga Flatland fortelle fra boka Ut på eventyr, der det er Ask, og ikke Askepott, som mister en sko på ballet. Og hvem er det mon tro som Reveenka ender opp med til slutt?

Fullstendig program: Norsk Litteraturfestival

Powered by Labrador CMS