«Alle fægs, shut the fuck up»

Publisert

«Disse linjene går ut til alle homser» rapper Slakteriet 2017 i sin russelåt. Det er ikke noe nytt at russelåter provoserer eller skaper debatt. I år som i fjor har enkelte av russelåtene ført til skriverier og debatt. Nå sist Cecilie Torp-Holte, manageren til artister som Julie Bergan, Marion Ravn og Margaret Berger, som i Facebookgruppa Bransja prat ytret et ønske om å legge bånd på russelåter der ord som «knulle» og «hore» florerer, ifølge VG.

Kræsjkurs fra Vinstra

Neste års russelåter vil garantert skape debatt og mange av låtene ligger klare allerede. Som russelåten Slakteriet 2017, som åpner med teksten:«Et kræsjkurs på å flå deg kan vi godt giDisse linjene går ut til alle homserDeres vrangforestilling har kommet til et stoppAlle fægs, shut the fuck up Fack den jævla klokka diFack den jævla skjorta diFack den jævla westside fag stilen dinDu er småtteri mann og vi er godteri.» Slakteriet 2017 er en gjeng gutter som er russ ved Vinstra videregående skole. De la ut russelåta på YouTube 3. september i år, og den har til nå nærmere 25 000 visninger. I kommentarfeltet blir Slakteriet 2017 kritisert for homoteksten de svarer på kritikken på sin egen Facebook side:«Vi har skjønt at det er mange som har blitt støtt av sangen vår. Dette vil vi da bare beklage og unnskylde oss for. Det var aldri ment å støte, eller henge ut noen. Dette er en russesang, ikke noe mer enn det,» skriver Slakteriet 2017. De legger til at det ikke vil komme ytterligere kommentarer og låte ligger fortsatt ute på YouTube. Skeiv Ungdom har hørt låta og er opptatt av å skille mellom begrepsbruken av begrepene «homo» og «fag».– Forskning viser, og vi ser det gjennom Skeiv Ungdoms skoleprosjekt Restart at unge bruker "homo" som skjellsord om gutter som bryter med normene for hvordan en mann eller gutt skal være, sier Pernille Sivertsen, leder av Skeiv Ungdom. – Det tydeliggjøres i låta som handler om å stjele damene til "fagsa". Begrepsbruken i låta viser ikke til seksuell orientering, sier Sivertsen til Blikk Nett. – Men konsekvensen blir at det å være homo forbindes med noe negativt og at det kan oppleves som farlig å bryte med kjønnsnormene, avslutter Skeiv Ungdoms leder.

Omdiskuterte russelåter

Det tok for alvor av i 2015 da produsenten Tix lage russelåta Sjeiken 2015, med tekstlinjer som «I kveld er det lov å være hore/Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?» Låta gikk rett in på VG-lista. Samme artist står også bak russelåta Habbo Club 2015, med tekstlinjene:«Kom bli med ned på kne lille luremus/Tar deg med til et fullstappa horehus.» Tix er bare en i en lang rekke produsenter som lager russelåter med samme tema, og låtene blir stilt i grell kontrast til de mange voldtektene i løpet av russetiden. Minst 11 russ anmeldte voldtekter under russefeiringen i 2015. Flere av tilfellene skal ha grenset til overfallsvoldtekt, ifølge Kripos.

Svartelistet

For skeive kan russetiden oppleves som en utfordring. Og det finnes en rekke nyhetssaker tilbake i tid som viser utbredt homofobi blant russen. I 2012 meldte Bergens Tidende om en russ ved Sandsli VGS som ble svartelistet fordi han er homo. I 2004 sirkulerte det knuteregler i Trøndelag hvor russenfikk rosa fjær i lua for å kysse en russ av samme kjønn. Mens man fikk en svart fjær for å «banke russ med rosa fjær.» I 2014 tok russen i Molde grep og gikk med regnbueflagg i borgertoget 17. mai for å vise støtte til skeive. Mens gruppa KUUK i 2015 laget en egen sang til russen, «Russen trenger KUUK» hvor de kommer med spark til Tix og låta Sjeiken 2015:«I kveld er det lov å være hoooomooo/straight queer or gay ja som du vet er alltid alt okay.» Hør låta til Slakteriet 2017 på Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS