Urix

Høyreekstreme stormet Tbilisi Pride

Tbilisi Pride festival måtte avlyses etter at tusener av høyreekstreme stormet festivalområdet der festivalen skulle avholdes.

Dagen etter at pride-festivalen ble stormet av høyreekstreme, organiserte Tbilisi Pride en markering utenfor parlamentet med krav om å straffe de ansvarlige.
Publisert

Lørdag 8. juli ble Tbilisi Pride stormet av omtrent 5000 høyreekstreme prorussiske Alt-Info-medlemmer som smadret scenen, brente regnbueflagget og plyndret baren, melder dagbladet.no

Etterpå marsjerte demonstrantene mot den georgiske parlamentsbygningen hvor de fortsatte å protestere mot skeives rett til å ha offentlige arrangementer. 

 Ifølge en av arrangørene, Mariam Kvaratskhelia, gjorde ikke politiet noe for å stoppe mobben.

 Georgias regjering hevder at de høyreekstreme klarte å lure seg forbi politiet, og at myndighetene hadde evakuert arrangørene.

 Tbilisi Pride skriver i en erklæring publisert på egen Facebook-side, at angrepet den 8. juli var en godt planlagt aksjon utført i fellesskap av innenriksdepartementet og den høyreekstreme Alt-Info-bevegelsen.

Ifølge Tbilisi Pride viser videoopptak hvordan politiet lar de voldelige gruppene uhindret gå løs i festivalområdet. Og da Alt-Info-medlemmene omringet festivaldeltakerne, tvang politiet dem til å forlate området i en allerede klargjort transport i stedet for å spre angriperne.

Tbilisi Pride viser også til at tross løfter om beskyttelse, så gjorde politiet ingenting for å forebygge og forhindre angrepet. Blant annet ble ikke veien til festivalområdet stengt for å hindre voldelige grupper å komme inn.

I 2021 ble lhbtq+-aktivister fra Tbilisi Pride tvunget til å avlyse en marsj etter voldelige angrep fra motdemonstranter i den georgiske hovedstaden. I tillegg til å fysisk angripe journalister som hadde samlet seg i forkant av marsjen, brøt anti-Pride-demonstrantene seg inn på Tbilisi Pride-kontoret og satte fyr på et regnbueflagg. En kameramann døde etter at han ble angrepet, mens 50 andre ble skadet.

Anti- lhbtq+-holdninger er utbredt i det konservative Georgia, og det er allment forventet at regjeringen vil gjøre et nytt forsøk på å innføre en lov som ligner på Russlands forbud mot lhbt-propaganda foran neste års valg.

 

 

Powered by Labrador CMS