Amandapris til «Hva er en kvinne?»

Marin Håskjold mottok Amandaprisen for beste kortfilm under prisutdelingen i Haugesund på lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble Amandaprisen 2021 avholdt i Haugesund. Der ble det klart at regissør og filmskaper Marin Håskjold reiser tilbake Oslo med litt tyngre koffert enn da hun kom. Hun mottok Amandaprisen i kategorien «Beste kortfilm» for «Hva er en kvinne?».

Kortfilmen «Hva er en kvinne?» utspiller seg i en garderobe i en svømmehall. Transkvinnen Juni får beskjed om å forlate garderoben fordi en annen kvinne føler ubehag ved Junis tilstedeværelse. Etter hvert kaster flere kvinner seg inn i debatten, alle med hver sin oppfatning av hva en kvinne er.

Resultatet er en sterk filmopplevelse. På et enkelt, men effektfullt vis, evner Håskjold å oppsummere hovedsynspunktene i debatten rundt transpersoners plass i samfunnet.

– En veldig viktig film, både personlig og som filmskaper

Prisvinneren, som var kledd i smoking for anledningen, holdt en kort, men følelsesladet tale fra scenen i Haugesund.

– Det betyr utrolig mye for meg å motta denne prisen for "Hva er en kvinne". Jeg må bare si tusen takk til alle som har sett den, stilt spørsmål ved den og delt den videre. For meg, har det vært en veldig viktig film, både personlig og som filmskaper, fordi jeg har fått muligheten til å ta del i en veldig viktig samtale, sa Håskjold.

Hun takket også hovedrolleinnehaver Mina Alette Høvik, som spiller transkvinnen Juni.

– Jeg vil også si tusen takk til Mina, som har delt sin personlige historie og bidratt til den og stolt på meg. Takk for at du stolte på meg og var så åpen om din egen opplevelse.

Basert på kommentarfelter

Til Blikk fortalte Håskjold tidligere i sommer at Høvik hadde en sentral rolle i arbeidet med filmen, og at det var uaktuelt å ansette noen andre enn en transkvinne i rollen.

– På internett er det lett å glemme at vi snakker med ekte mennesker. Det er jo en form for sårbarhet i å ville gå inn i en sånn debatt, sa Håskjold, som har basert filmen på kommentarfelter på nettet, til Blikk tidligere i sommer.

– Transdebatten er eksistensiell for alle som er en del av den, uansett hvor vi står, uansett om vi er cis eller trans. Jeg tror det også er derfor den så ofte eskalerer. «Transdebatten» springer ofte ut av «hva om»-situasjoner, men hvis vi sier «hva om» i enhver diskusjon kommer vi ingen vei.

Powered by Labrador CMS